A Tejútrendszer - a Naprendszert is magába foglaló galaxis - átmérője becslések szerint akár 150.000 fényév is lehet. Az űr hatalmas és rejtélyes, ezért nem meglepő, hogy a kutatás középpontjában áll. Az űr rejtelmeinek tanulmányozása olyan innovatív és robusztus technológiát igényel, amely megfelel a kihívásnak.

Illusztráció - Fotó: Felix Mittermeier

A NASA szerint az űrkutatás mögött meghúzódó okok megmagyarázhatóak az emberi természet ismeretlen felfedezése iránt táplált vággyal, a tudomány és technikai határainak feszegetésével és az Univerzumban elfoglalt helyünk megkérdőjelezésével. Tagadhatatlan az űrkutatás elterjedt vonzereje, azonban az égető kérdések megválaszolásához a technológiának megfelelőnek kell lennie a feladatra.

A kutatóberendezéseket úgy kell megtervezni, hogy megbirkózzanak a bolygók és a világűr különböző körülményeivel. Például a Mars átlaghőmérséklete körülbelül -60°C, a gravitáció pedig nagyjából egyharmada a Földéhez képest, míg a világűrben mikrogravitáció, kozmikus sugárzás és rendkívül alacsony nyomás van.

Motorizálás

Az űrkutatási berendezéseknek, mint például a rovereknek és a szondáknak, nehéz körülmények között kell működniük, nagy mechanikai igénybevétel mellett. Így az ezeket a berendezéseket hajtó motorok vitathatatlanul az egyik legfontosabb alkatrész. Vegyük például a rovereket, ahol nagy teljesítményű mikromotorokra van szükség a különféle feladatok elvégzéséhez. Egy rovernek több mint 20 fedélzeti kamerája is lehet, amelyek használhatók a navigációhoz a leszállás és a bolygó felszínén történő vezetés közben, valamint elősegítik a tudományos megfigyeléseket. A mikromotorok vezérelhetik a kamerák pásztázási és billentési funkcióit, valamint az objektívszűrőket, és kulcsfontosságúak a környezet panorámaképeinek elkészítéséhez.

A videofelvételek és fényképek készítése mellett a roverek felszíni mintákat is gyűjthetnek. A kőzet- és talajminták segíthetnek a tudósoknak megismerni egy hold vagy bolygó biológiai és geológiai történetét. A mikromotorok kulcsfontosságúak a kőzetet feltáró fúrók és a mintát a fedélzeti tárolóba helyező karok működtetéséhez.

Az űrben lévő mikromotorok azonban nem csak a roverekre korlátozódnak, hanem a szondákban felhasználják a mérőkábelek fel- illetve letekerését, elősegítik a rugalmas energiatároló rendszer működését és a leszállást. A mikromotorok olyan motoros szervizrobotokben is megtalálhatók, amelyek segítik az űrhajósokat a tudományos kísérletek és a javításokban.

Szigorú követelmények

Miután egy berendezést az űrbe juttattak, elengedhetetlen, hogy a szükséges ideig el tudja látni feladatát. Ha a technológia kudarcot vall, jelentősen késleltetheti a kutatási projektet. Nagyon ritka, hogy a technológiát az űrben meg lehet javítani, a javítási misszió magas költségei miatt.

A megbízhatóság mellett fontos, hogy a berendezéseket a lehető legkisebb súlyra tervezzék. Ennek egyik oka, hogy a technológiát sikeresen el lehessen juttatni az űrbe, a másik pedig a rakéta üzemanyaga ára és környezetkárosító hatása. Valójában körülbelül 10.000 dollárba kerülhet fél kiló "rakomány" földkörüli pályára állítása.

Ezért fontos, hogy olyan mikromotorokat használjunk, amelyek könnyűek, megbízhatóak és nagy teljesítmény leadására képesek. Az EMS az Egyesült Királyság egyetlen szállítója a FAULHABER motoroknak, amelyeket precízen ellenőrzött folyamatban gyártanak, amely következetesen magas minőséget biztosít. A nagy teljesítményükről és megbízhatóságukról híres FAULHABER motorokat számos asztronautikai mérnöki projektben használták, mint például a roverekben, szondákban vagy szervizrobotokban.

2014-ben az emberiség a történelem során először egy üstökösre adott szondát. A Rosetta űrszonda feltárta, hogy az üstökösök a szükséges anyagok biztosításával segíthettek életet a Földön. Ebben a rendkívüli bravúrban 14 FAULHABER hajtásrendszer élte túl a vákuum és a kivételesen alacsony hőmérsékletű tízéves utat. A meghajtók segítették a mintagyűjtést és működtették a rugalmas energiatároló rendszert.

Az űr hatalmas mérete rengeteg lehetőséget kínál a kutatásra és a felfedezésre, de kemény környezeti tulajdonságai kihívást jelentenek a mérnöki kutatóberendezések számára. Szerencsére az állandóan jó minőségű teljesítménysűrűségű mikromotorok pontosan és megbízhatóan működtetik a berendezéseket, miközben minimális súlyt adnak, biztosítva, hogy az ég biztosan nem a határ.