Új mérföldkőhöz érkezett a Coca-Cola European Partners (CCEP) gyártóüzem Jordbróban, Stockholmtól délre. Kevesebb, mint egy év alatt a 70.000 m²-es üzem 13 százalékkal csökkentette energiafelhasználását, köszönhetően a Siemens Smart Infrastructure-el végrehajtott nagy energiahatékonysági projektnek.

CCEPFotó: Siemens

Az 1997-ben megnyitott gyár mára napi több mint 1 millió liter italt állít elő, különböző ízekben és kiszerelésben. Az évek során a CCEP szisztematikusan dolgozott az éghajlatra gyakorolt hatásainak csökkentésén. A Siemens-szel együttműködve csökkentette az energiafogyasztást és javította a fenntarthatóságot a gyártás során. Az energiahatékonysági projekt éves megtakarítás eredménye megegyezik egy 400.000 hibrid autó feltöltéséhez szükséges energiamennyiséggel.

Energiatakarékosság és a levegő minőségének javítása

A gyártóüzem energiafelhasználásának ellenőrzését követően a Siemens a Coca-Colával együtt több energiatakarékos intézkedést határozott meg. Például új ventilátorok és nagynyomású kompresszorok hővisszanyerő rendszereinek telepítésével. Ez nemcsak jelentős energiamegtakarításhoz vezetett, hanem az épületek levegőminőségének javulásához és a csendesebb működéshez is hozzájárult, ami javította a környező lakóövezetek életminőségét. Ezenkívül a Siemens korszerűsítette a meglévő épületirányítási rendszert a Desigo CC platformra, megkönnyítve ezzel a termelőüzem energiafelhasználásának folyamatos optimalizálását.

„Nagyon elégedettek vagyunk a projekt alakulásával, látva, hogy a megvalósított intézkedések rövid időn belül megtérülnek. Most várakozással tekintünk a projekt továbbfejlesztésére a még nagyobb hatékonyságnövelés érdekében ”- mondta Kim Hesselius, a svéd Coca-Cola Európai Partnerek ingatlanvezetője.

„Energia- és teljesítményszolgáltatásaink stratégiai megközelítésen alapulnak, az értékhalmozást felhasználva a teljes potenciál kiaknázására. Ez biztosítja, hogy a kezdetektől fogva, és hosszú távon is pozitív hatást érjünk el az egész szervezet számára. ”- mondta Peter Halliday, a Siemens Smart Infrastructure épület teljesítményének és fenntarthatóságának globális vezetője.

A Siemens és a Coca-Cola évek óta működik együtt az ingatlan-automatizálás terén. Most azt vizsgálják, hogy 2040-ig miképp érheti el a CCEP a karbonsemlegességet.