Manapság igen könnyű elfelejteni, hogy a technológiai innováció idejét éljük. A különböző technikák napi használata mellet könnyen megszokjuk, és mindennaposnak tekinthetjük azt érezve, hogy semmi változás nem történik - ez azonban nem igaz.

Illusztráció - Fotó: Pexels

A változások a kulisszák mögött zajlanak, hihetetlen infrastrukturális fejlesztésekkel és hatalmas ugrásokkal a feldolgozás, a tervezés és az anyagtechnológia terén. Például nézzük meg a home office kialakulását a járvány következtében: a vállalkozások kénytelenek voltak kiüríteni irodáikat, és alkalmazottjaikat otthoni munkavégzésbe (szám)űzni. Sokak a termelékenység csökkenését jósolták, azonban ez nem következett be. Mint kiderült, a technológia már készen állt erre a lépésre.

Ha egy járvány 2011-ben érte volna a világot, a dolgok teljesen máshogy alakultak volna. Nem árt tisztában lenni (és értékelni) azokat a technológiákat és szoftvereket, amelyek 2021-ben lehetővé teszik a digitális üzleti kapcsolatokat. Íme három pillér, mely kiemelésre érdemes:

Skálázható kommunikációs platformok

Ha még nem hallott volna a Zoomról 2020 előtt, akkor mára már biztosan hallott. A vállalati világ egyik alapeleme, mely segítségével egyenként vagy akár csoportosan is kommunikálhatunk egymással - így nem meglepő, hogy a távmunkás korszak talán legnagyobb sikertörténete. Érdemesebb inkább a kategóriát nézni, nem csak az egyes termékeit, ugyanis ez a kategória folyamatosan növekszik.

A VoIP kategóriában jelentős kísérletek és fejlesztések zajlanak az új funkciók bevezetése érdekében, hogy áthidalják az online és az offline beszélgetések közötti szakadékot. Íme egy példa: egy olyan platform, mint a Topia, lehetővé teszi a valós csoportos beszélgetések utánzását egy virtuális környezet segítségével. Ha külön beszélgetést szeretne folytatni egy személlyel, egyszerűen megoszthatja ugyanazt a képernyőn megjelenő területet, hogy privát hívást kezdeményezzen.

Aztán vannak olyan szövegközpontú eszközök, mint a Slack (és alternatívái, mint például a Microsoft Teams), amelyek a szervezetekkel együtt bővülnek, biztosítva, hogy minden kommunikáció megfelelően szegmentált és kereshető legyen. Rémálom lehetne az események nyomon követése platformok nélkül az üzenetek és fájlmegosztások nyomon követése érdekében, ezért küldetéskritikus kiegészítések.

Zöld energiatermelés

Az említett technológiák és szoftverek egyike sem lenne lehetséges az energiaellátás nélkül, és mivel az energiaigény folyamatosan növekszik, egyre fontosabb, hogy az energiatermelés megbízható és megújuló legyen. A fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodásnak véget kell vetni, és éppen a zöld technológiát kell szem előtt tartani - legyen az napenergia vagy bioüzemanyag - amikor más utat keresünk.

Az akkumulátortechnikával kapcsolatos áttörések mellett érdemes megjegyezi, hogy a prediktív karbantartás (amelyet az automatizálási technológia hajt) sokat tesz a zöld energiatermelés javításáért. A rendszer instabilitását a lehető legkisebbre kell csökkenteni, hogy a zöld energia termelése a megfelelő ütemben biztosítható legyen a szükségletek ellátásához.

 

Virtualizált erőforrások és rendszerek

A távoli munkavégzés miatt sok vállalkozás régi üzleti laptopokra vagy akár alkalmazottaik személyes gépeire kellett hagyatkozniuk. Ez komoly teljesítmény- és biztonsági aggályokat okozott. Hogyan lehet kiegyenlíteni a versenyfeltételek? A válasz természetesen a felhőn keresztül történő virtualizációban rejlik. Hihetetlenül hasznos lehet egy nagy teljesítményű gép erőforrásainak szegmentálása és ezeknek a szegmenseknek a felhőn keresztüli elérhetővé tétele.

Ezt kihasználva a mai vállalkozások lehetővé tehetik alkalmazottaik számára, hogy az általuk kiválasztott eszközökről - akár táblagépeket is beleértve - hozzáférjenek a vállalati fájlokhoz. A teljes operációs rendszerek virtualizálása kivételes biztonságot eredményez, mivel semmi fontosat nem tárolnak és nem dolgoznak fel helyben, valamint csökkenti a helyi hardverhibák hatását is, mivel hiba esetén elegendő egy másik eszköz, hogy hozzáférjünk fájljainkhoz.

Mint az említett kommunikációs platformoknál, a virtualizáció is hihetetlenül skálázható. Nem kell szerverekbe beruházni, és nem kell bonyolult konfigurációkkal Bajlódni. Egyszerűen többet kell fizetni, ha többet akarunk, és kevesebbet, ha csökkenteni szeretnénk. Mindez megkönnyíti a vállalkozások terhelését, és jelentősen megkönnyíti számukra a kapcsolattartást.

Valamint érdemes még megemlíteni a kifinomult AR / VR megoldásokat is

Ezek a bizonyos mértékig szórakoztatóipari kiegészítők tükrözik valójában, hogy a vállalati szektor hogyan fejlődik: A kiterjesztett valóság nem csak a Pokemon Go vagy a bútorok előzetesének alapja ebben a szakaszban. Az olyan rendszerek, mint a Microsoft Hololens, megalapozták, a most kibontakozó Mesh platform jövőjét a szakmai együttműködésben.

Már vannak olyan vállalatok (főleg a mérnöki területen), amelyek AR technológiát használnak alapvető feladataik megkönnyítésére: A 3D-s modell megtervezése nyilvánvalóan könnyebb, ha megtekinthetjük a modellt egy "élő" AR-környezetben. Ez a technológia pedig csak jobbá és megfizethetőbbé válik - méghozzá korábban mint gondolnánk, ha egy közepes méretű vállalkozás naponta erre támaszkodik.