A koronavírus-járvány alatt a technológiai beruházásokra fókuszáló vállalatok jelentősen növelték előnyüket versenytársaikhoz képest - állapította meg az Accenture globális szolgáltató vállalat új kutatása.

Illusztráció  Fotó: Unsplash

Az összefoglaló szerint a felhőre, a mesterséges intelligenciára és más technológiára fordított összegeket növelő vezető vállalatok árbevétele ötször gyorsabb ütemben nőtt, mint a lemaradóké. Ez jóval nagyobb mértékű, mint a néhány éve mért kétszeres arány.

A felmérésben 4300 válaszadót kérdeztek meg 25 országban és 20 iparágban. Pontozták a vállalati rendszereik erősségét és az innovációra átcsoportosított költségvetésük nagyságát, ennek alapján a teljes minta 10 százalékát sorolták a vezető cégek közé.

A közleményben Tóth Tünde, az Accenture Magyarország tanácsadásért felelős vezetője kifejtette: a vezető vállalatok korábban vezetik be az innovatív technológiákat és gyakrabban költenek erre más cégekhez képest. Az élen járó vállalatok nemcsak az új technológiák bevezetésére figyelnek, hanem a sikeres alkalmazáshoz szükséges lépések végrehajtására is, ideértve az új munkamódszereket, az innováció által vezérelt kultúra megerősítéséhez szükséges változtatásokat és a munkaerő továbbképzését.

A kutatás szerint a vezető vállalatok több mint 70 százaléka növelte beruházásait a felhőbiztonság, és 68 százaléka a hibrid felhő terén. A vezetők 70 százaléka az IoT technológiák, 59 százaléka pedig a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás részleteire is figyelt.

Az Accenture közleménye szerint a felhőplatform kiépítésével elért költségmegtakarítás révén az informatikai költségvetés a karbantartásról az innovációra csoportosítható át.

Az "élre törők" vállalatkategóriába a teljes minta 18 százalékát sorolták, ezek a cégek rövid idő alatt átalakították technológiai stratégiájukat és határozták meg prioritásaikat. Kihasználva a válság kínálta lehetőségeket, 17 százalékkal növelték a fejlett és új technológiák használatát, valamint szervezeti változtatások végrehajtásával még jobban kihasználták a technológiák előnyeit, és az átalakulást évek helyett hónapok alatt valósították meg.