Különleges gazdasági övezet jöhet létre Fejér megyében, ezt a megyei önkormányzat az érintett települések vezetőivel közösen javasolja létrehozni Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén - jelentette be a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kedden Iváncsán, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínén.

Illusztráció - Fotó: Szabó Viktor

Molnár Krisztián hangsúlyozta, hogy a térség dinamikusan fejlődik, több nagyobb beruházás indokolja a különleges gazdasági övezet létrejöttét. Példaként említette, hogy az SK Innovation 681 milliárd forintos zöldmezős beruházással legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán és 2500 új munkahelyet teremt. Mellette a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárd forintból telephelyet 150 munkahelyet létrehozva, illetve Rácalmáson a Hankook a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyárát működteti 3300 alkalmazottal 2007 óta, s a cég 2022-re tervez egy nyolcmilliárdos beruházást.

A közgyűlési elnök jelezte, hogy a javaslat szerint a termelési székhelyeken túl azok a települések részesednének a befolyt adóból, amelyek a két ipari terület között helyezkednek el: Adony és Kulcs. Molnár Krisztián kijelentette: amennyiben az övezet létrejön, a megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt célozottabban használhatnák fel a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására. Kiemelte, hogy támogat minden olyan gazdasági tevékenységet, amely a közfeladatok ellátásához hozzájáruló bevételek alapjait teremti meg, segíti új munkahelyek létrejöttét és hozzájárul a megye gazdaságának erősödéséhez.

Molnár Krisztián közölte, hogy az érintett települések polgármestereivel folyamatos az egyeztetés. Idézte Ronyecz Pétert, Adony polgármesterét, aki szerint az új besorolás lehetőséget teremthet az igazságosabb területi elosztásra; Jobb Gyulát, Kulcs polgármesterét, aki szerint a különleges ipari zóna lehetőséget ad arra, hogy a lakosságszámban dinamikusan fejlődő település infrastrukturális igényeit ki tudják elégíteni; Schrick Istvánt, Rácalmás polgármesterét, aki úgy vélte, az övezet kijelölése előnyösen fogja érinteni a települést.

Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy bármelyik magyarországi település örülne egy ilyen övezet létrejöttének, hiszen a fejlesztések nagy részét iparűzési adóból fedezik. Olyan szintű bevételt hoznak majd az odatelepülő cégek a négy településnek, ami eddig "csak álom" volt - fűzte hozzá.