A lezárásokkal és a járványokkal összefüggő munkavállalói távollétek sok élelmiszeripari gyártó cég számára nehezítik meg a megszokott termelési kapacitás fenntartását. Nem könnyű egy gépet, vagy a kezelőjét otthonról foglalkoztatni. A tejtermékek, tésztafélék, péksütemények, cukrászsütemények, élelmiszer-adalékanyagok, sőt az új típusú élelmiszerek, például a növényi alapú húspótlékok gyártása akkor sem állhat le, ha a környéken minden megáll.

Adagoló-keverő-gyúró-finomító gép, 400 kg/óra áteresztőképesség, hőmérséklet-szabályozás 90°C-ig

Az élelmiszeripar ezért tavaly akkora előrelépést tett a digitalizáció terén, amely egyébként több évig tartott volna. Ez a fejlődés pedig nagy hatással volt a hőmérséklet-szabályozásra is. A napi 24 órán át üzemelő rendszereknek a teljes gyártási folyamat során rögzíteniük kell az alapvető paramétereket, hogy megfeleljenek a higiéniai és nyomonkövethetőségi előírásoknak. Ilyen adat lehet a csokoládé gyártásához szükséges őrlőgépek, a tészta vagy cukrásztermék extrudáló berendezéseinek kád- vagy csavarhőmérséklete, a folyadékok temperálására szolágáló duplafalú edényekben (gyakran keverőkkel) mért hőmérséklet, a különféle félkész vagy késztermékeket szállító csővezetékek hőmérséklete, valamint az egyre nagyobb méretű reaktorok is, amelyek a cukorgyártástól a természetes aromaanyagok előállításáig mindenre felhasználhatók az élelmiszeriparban.

A standardtól való bármilyen eltérésnek, a hőmérséklet változásnak, a riasztásnak, stb. azonnal a szükséges intézkedéseket kell kiváltania, különösen azokban az időkben, amikor senki sem állhat a rendszer mellett. Szükség van a berendezésgyártók szerviztechnikusainak távoli támogatására és az egész gyár folyamatos optimalizálására is.

Annak érdekében, hogy a fejlesztés során még jobb támogatást nyújtson ügyfeleinek, a Regloplas AG hőmérséklet-szabályozó egységeihez és hűtőrendszereihez (-20°C - 350°C és 3 - 80 kW fűtőteljesítmény) számos megoldást is kínál, amelyek elősegítik az élelmiszeripari hőmérséklet-szabályozás digitalizálását.

A Regloplas AG új, OPC UA szerverrel integrált RT200 vezérlőrendszere maximális rugalmasságot kínál a gyártási folyamat digitalizálásához. A digitalizálási koncepció központjában az összes folyamat- és gépadat adatcseréje áll a hálózaton és olyan magasabb szintű informatikai rendszerek felé, mint az MES, az ERP és a PPS.

A gyártási folyamatban részt vevő összes perifériás gép, eszköz és rendszer kommunikál egymással. Ez valós idejű folyamatoptimalizálást tesz lehetővé, ami magasabb termelékenységhez, kevesebb állásidőhöz, optimalizált gépkapacitáshoz és jobb termékminőséghez vezet.

A Regloplas AG moduláris eszköztárából származó hőmérsékletszabályozó egységek további előnyökkel is rendelkeznek:

  • Költségcsökkentés a berendezésgyártók saját megoldásaival összehasonlítva (kis mennyiségben gyártva);
  • A hőmérséklet-szabályozó folyamatos és problémamentes használata új vagy továbbfejlesztett rendszerben;
  • Műszaki fejlesztés és fokozott megbízhatóság a hőmérséklet-szabályozásra szakosodott gyártó által alkalmazott hőmérséklet-szabályozó egységnek köszönhetően.

A nagy teljesítményű és rugalmas hőmérséklet-szabályozási megoldások integrálásának alacsonyabb költsége egyaránt vonzó a berendezésgyártók és a feldolgozási műveletek számára. A Regloplas AG folyamatosan fejleszti termékeit és műszaki kompetenciáját ezen felhasználóknak. A gazdasági megfontolások mellett plusz motivációt ad az is, hogy hozzájárulhatunk az egészségesebb, finomabb és fenntarthatóbb élelmiszerellátáshoz.