Több mint három éve a legnagyobb növekedési lendületet vette májusban az euróövezet gazdasági aktivitása a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai alapján.

Illusztráció - Fotó: Christian Lue

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett euróövezeti kompozit beszerzésimendzser-index (BMI) végleges értéke májusra vonatkozóan 57,1 pontra emelkedett az előző havi 53,8 pontról, meghaladva egyúttal az 56,9 pontos előzetes értéket is.

A májusban elért 57,1 pontos érték a legmagasabb lett 2018 februárja óta.

A szolgáltatóipari BMI 55,2 pontos végleges májusi értéke szintén magasabbnak bizonyult az 55,1 pontos előzetes értéknél, és tekintélyes javulást képvisel az áprilisi 50,5 ponthoz képest.

A szolgáltatóipari BMI most májusban elért értéke így a legmagasabb 2018 júniusa óta.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) már korábban, a héten kedden publikált végleges értéke az előző havi 62,9 pontról 63,1 pontra, rekordszintre emelkedett az euróövezetben. A májusi mutató a legmagasabb a felmérés 1997 júniusi elindítása óta.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. Májusban tehát már a járványvédelmi korlátozások által leginkább érintett szolgáltatóipar teljesítménye is lendületes erősödésbe váltott át, miután áprilisban még éppen hogy némi javulást mutatott.

Májusban az euróövezeten belül a kompozit BMI alapján az írországi gazdasági aktivitás vette a legnagyobb növekedési lendületet, az index értéke 63,5 ponton rekordszintet ért el. A spanyol kompozit BMI 59,2 pontra, 174 havi csúcsra emelkedett, a franciaországi 57,0 ponton 10 havi, a német 56,2 ponton két havi, az olasz 55,7 ponton 39 havi csúcsot ért el.

Az euróövezeti kompozit index összetevői közül az új megrendelések beérkezését számszerűsítő mutató értéke 2006 júniusa óta a legnagyobb mértékben növekedett. Az értékesítések növekedése pedig a gazdaság szinte minden ágazatára kiterjedt, mind a belföldi, mind az export tekintetében.

Az új megrendelések beérkezése olyan magas szintet ért el májusban, hogy a vállalatoknak már nehezére esett ezzel lépést tartani, így a harmadik egymást követő hónapban emelkedett a megrendelésállomány is. Ezzel hozható összefüggésbe az is, hogy a munkaerőfelvétel már a negyedik egymást követő hónapja emelkedett májusban.

A kereslet és a termelés növekedése eredményeként egyúttal a beszerzési és az értékesítési árak is növekedtek, az előbbi több mint egy évtizede a legnagyobb, az utóbbi pedig a valaha regisztrált legnagyobb mértékben.

"Májusban már a szolgáltatóipari is életre kelt az euróövezetben és a felvett lendület alapján a teljesítmény növekedése tartósnak ígérkezik a nyári hónapokban is" - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Megítélése szerint a szolgáltatóipar újonnan szerzett lendülete és a már eleve nagy lendülettel termelő feldolgozóipar együttes teljesítménye alapján a második negyedévben már a bruttó hazai termék erőteljes növekedésére lehet számítani az euróövezetben, amit a harmadik negyedévben "tekintélyes mértékű" növekedés követhet.