Négycsillagos, 155 szobás üzleti szálloda épül Debrecen belvárosában, a 8,2 milliárd forint értékű beruházás alapkövét csütörtökön tették le a cívisvárosban.

Szűcs Gyula, az építtető Bajcsy-Invest Kft.-t tulajdonló Szinorg Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Papp László polgármester (b-j) a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program támogatásával megvalósuló négycsillagos szálloda alapkőletételi ünnepségén - Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Gulyás Gergely megjegyezte, a beruházó kormányzati támogatással, de a saját tőkéjét egyaránt kockáztatva egy szállodaépítést kezdett el, amely egy jól megtérülő üzleti vállalkozás lehet, piacgazdasági szempontból pedig Debrecen városát is szolgálhatja.

Szűcs Gyula, az építtető Bajcsy-Invest Kft.-t tulajdonló Szinorg Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a hotel felépítésével Debrecenben megjelenik az első nemzetközi szállodaipari brand, a Mercure, amely Európában az egységek számát tekintve a legnagyobb felső-középkategóriás hotelláncnak számít. Hozzátette: különösen büszkék lehetünk arra, hogy ennek az egyik láncszeme itt lesz Debrecen belvárosában.

Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta, a debreceni szállodafejlesztést több mint 3,4 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány a Kisfaludy-programon keresztül.

A szálloda építésével egy nagyon régi ingatlan "foghíj" beépítésére készülünk, így ez a fejlesztés városrehabilitációs szempontból is fontos beruházás - mondta az alapkőletételen Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője.

Hozzátette, a debrecenieknek ez egyben az úgynevezett Bika-tömb fejlesztését és rendbehozását jelenti. A politikus szerint ez csak az első lépés lehet a belváros rehabilitációjában, amit például a Mathias Corvinus-beruházás, a parkolók kialakítása vagy a zsidó negyed megújítása követhet.

A 3300 négyzetméter alapterületű szálloda négy lakószintjén 155 szobát alakítanak ki 310 férőhellyel, emellett a létesítményben helyet kap egy közel 120 férőhelyes étterem, bár és lounge, illetve egy nyitott éttermi terasz. Emellett megépül egy 120 férőhelyes, szekcionálható konferenciaterem és egy mélygarázs is.

A Mercure egy közepes kategóriájú, 1973-ban Franciaországban létrehozott szállodamárka, amelyet az Accor 1975-ben vásárolt meg. A Mercure 63 országban 810 szállodát kezel.

A debreceni üzleti célú szálloda a tervek szerint a jövő nyárra készül el.