A Zzapp Malaria nyertes technológiája demonstrálja, hogyan használhatják az emberek a mesterséges intelligenciát a globális kihívások leküzdése céljára.

Illusztráció - Fotó: Unsplash

Az emberiség előtt álló legnagyobb kihívások leküzdésére ösztönző versenyek tervezésében és lebonyolításában világelsőnek számító XPRIZE és az IBM üzleti célú AI technológiai portfóliójáért (IBM Watson) felelős IBM egység ma bejelentették az 5 millió USA dolláros összdíjazású IBM Watson AI XPRIZE Challenge (IBM Watson AI XPRIZE kihívás) elnevezésű verseny fődíjának nyertesét. A 2016-ban elindított, ötéves, globális verseny célja a mesterséges intelligencián (AI) alapuló technológiák bevezetésének felgyorsítása és e technológiák kreatív, innovatív és merész módon való bemutatásával annak bizonyítása, hogy azok megfelelő mértékben skálázhatók és kiterjeszthetők a legnagyobb társadalmi kihívások megoldása céljára.

Az első helyen a Zzapp Malaria végzett, a második helyezett az Aifred Health, a harmadik pedig a Marinus Analytics lett. Ezeket a döntőbe bekerült pályázókat az elődöntőbe bejutott 10 versenyző közül választotta ki a zsűri, amely előtt tavaly New York City-ben, a TED központjában bemutatták az általuk kidolgozott megoldásokat. A három csapat közt a következőképpen oszlanak meg a díjak: a 3 millió USA dollár összegű fődíjat az első helyezett kapja, a második helyen végző csapat 1 millió USA dollár összegű díjat vihet haza, a harmadik helyezettet pedig 500 000 USA dollár összegű díj illeti meg. A globális versenyre összesen több mint 150 csapat nevezett be.

"Az XPRIZE nagy örömmel jelenti be, hogy öt éven át tartó kemény és elkötelezett munkájával a Zzapp Malaria nyerte el az IBM Watson AI XPRIZE verseny fődíját" - nyilatkozta Anousheh Ansari, az XPRIZE vezérigazgatója. "A Zzapp Malaria, az Aifred Health és a Marinus Analytics az AI elterjesztésén munkálkodók élvonalában vannak, és alig várjuk, hogy közvetlenül megtapasztalhassuk azokat a pozitív hatásokat, amelyeket jövőnkre fognak gyakorolni."

"Az IBM Watson AI XPRIZE verseny három döntősének mindegyike meggyőző bemutatót tartott arról, mit lehet elérni akkor, amikor az AI erejét a világ legnagyobb kihívásainak leküzdésére használjuk fel" - mondta Daniel Hernandez, az IBM Data and AI vezérigazgatója. "Rendkívüli ösztönzés számunkra, amikor tanúi lehetünk annak, hogyan segítik az általunk az IBM-nél kifejlesztett AI technológiák ezeket a szervezeteket pozitív társadalmi változásokat szolgáló, kiváló technológiai megoldások kiépítésében és elterjesztésében."

A Zzapp Malaria, melynek székhelye Izraelben, Tel Avivban található, elkötelezett a malária felszámolása iránt. A csapat AI technológiája a malária terjedésének megakadályozását célzó kampányok fő kihívásainak megoldását célozza azáltal, hogy különféle eszközök segítségével (mint például a Cloud Pak for Data platformon is elérhető IBM Watson Studio) egyedi modelleket készít az időjárási hatások nyomán kialakuló kis víztestek számának prognosztizálására, melyek alapján meghatározható a lárvairtás megkezdésének optimális időpontja.

A Marinus Analytics (székhely: Pittsburgh, Pennsylvania állam, USA) egy női tulajdonban lévő, a Carnegie Mellon Egyetem Robotika Intézetéből való kiválás révén 2014-ben létrejött vállalat, mely a társadalom szolgálatában azt a célt tűzte ki maga elé, hogy harcoljon az emberkereskedelem ellen. A cég "Traffic Jam" elnevezésű megoldása egy analitikai eszköztár, amely jó néhány órával és néha akár napokkal is lerövidíti az emberkereskedők utáni nyomozás idejét és lehetővé teszi az áldozatok mihamarabbi megmenekítését azáltal, hogy rendkívül nagy mennyiségű és változatos adat (ún. "big data") gyors feldolgozásával olyan hasznos információkat biztosít, melyek alapján késedelem nélkül lehet cselekedni. A Marinus Analytics az IBM Watson Discovery és Watson Assistant termékének használatával továbbfejlesztette Traffic Jam alkalmazását, mely ennek eredményeként ma már segítséget nyújt a pénzügyi csalások kinyomozásában is, illetve azoknak a csatornáknak az azonosításában, amelyeken keresztül a csalással nyert összegek eljutnak a különböző nemzetközi bűnözőcsoportokhoz.

Az Aifred Health (székhely: Montreal, Kanada) egy digitális egészségügyi vállalat, amely erőfeszítéseit mentális betegségekkel, és ezen belül elsőként a depresszióval kapcsolatos klinikai döntéshozás támogatására összpontosítja. A csapat által kidolgozott, mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldás több ezer beteg esetéből tanulva olyan információkat biztosít, amelyek segítik a terápia testreszabását, és így lerövidítik azt az időt, amely alatt a páciens eléri a remissziót. Az IBM Watson Health terméke a depresszióra vonatkozó, megfigyelés alapján nyert adatok millióit biztosítja az Aifred Health számára ML (gépi tanulási) modelljeik továbbfejlesztése céljára. (folyt.)

A nyertes kiválasztása céljából az XPRIZE AI a világ minden tájáról felkért képviselőkből egy globális zsűrit állított fel. A zsűri az egyes csapatok teljesítményét az alábbi négy szempont alapján értékelte: elért technikai hatás, igazolt hatás a valós életben, a valós környezetben elért hatás skálázhatósága, valamint etikai, illetve biztonsági jellemzők.

A nyertes csapatokat pénteken jelentették be az IBM Watson AI XPRIZE és a WIRED Magazin együttműködésében megrendezett "AI For Good" című kötetlen beszélgetés (ún. "fireside chat") keretében, melynek vendége az XPRIZE vezérigazgatója, Anousheh Ansari és az IBM vezető AI tisztviselője, Seth Dobrin volt. A két vendég megvitatta a mesterséges intelligencia fontosságát az emberiség jövője szempontjából, és kitértek az ezzel kapcsolatos kihívásokra. A WIRED Magazinnal való együttműködés keretében az XPRIZE nyilvános szavazást is szervezett a leginspirálóbb csapat (Most Inspiring Team) kiválasztása céljából, melynek nyertese a Zzapp Malaria lett. A beszélgetésről készült felvétel és további tartalmak megtekinthetők a WIRED tartalomtárában ide kattintva.

 

Az XPRIZE-ról:
Az XPRIZE egy, az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Törvénykönyve 501(c)(3) pontjának hatálya alá eső, nonprofit szervezet, amely globális vezető szerepet tölt be a világ legnagyobb kihívásainak leküzdését szolgáló innovatív versenyek tervezésében és lebonyolításában. A jelenleg folyamatban lévő versenyei közé tartoznak a következők: a 100 millió dollár díjazású XPRIZE Carbon Removal, a 15 millió dollár díjazású XPRIZE Feed the Next Billion, a 10 millió dollár díjazású XPRIZE Rainforest, a 10 millió dollár díjazású ANA Avatar XPRIZE és az 5 millió dollár díjazású XPRIZE Rapid Reskilling.

Az IBM Watsonról:
A Watson az IBM üzleti vállalkozások számára kínált AI technológiai portfóliója, mely segíti a szervezeteket a jövőbeli kimenetek jobb prognosztizálásában és alakításában, összetett folyamatok automatizálásában és alkalmazottjaik munkával töltött idejének optimalizálásában. A Watson egy IBM Research projektből nőtt ki, és olyan kísérletezésre alkalmas, skálázott, nyitott termékcsaláddá vált, amely bárhol futtatható. A több mint 40 000 ügyfél által alkalmazott Watsont számos iparág vezető globális márkái használják az emberi munkavégzés átalakítása céljára.