Több mint 200 csúcstechnológiát képviselő termék és kutatási eredmény kerül bemutatásra az emberekre összpontosító Society 5.0 kiállításon.

A japán kormány Kabinetirodája bejelentette, hogy a Japán Tenger- és Földtudományi és Technológiai Ügynökséggel (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology [JAMSTEC]) együttműködve szervezi meg a Society 5.0 Expo elnevezésű kiállítást, amely július 15-én nyitja meg kapuit Japánban, Tokióban, a TOKYO SKYTREE TOWN® kereskedelmi központban. Az expó várhatóan Japán első jelentős világkiállítása lesz, amely a Society 5.0-ra (5.0 verziószámú társadalom) fókuszál. A kiállítás online is megtekinthető lesz, és a nemzetközi közönség számára több nyelven állnak majd rendelkezésre magyarázatok.

Az expó bemutatja a japán kormány által a jövő társadalmának kívánt koncepciójaként javasolt Society 5.0-t. A koncepció lényege egy emberközpontú társadalom, amelyben a legfontosabb kihívások leküzdése érdekében az összes iparág és a társadalom minden területe alkalmazza a mesterséges intelligenciát (AI), a dolgok internetét (IoT), robotokat, big data-t és egyéb innovatív technológiákat. A Kabinetiroda hatodik Tudományos, technológiai és innovációs alapterve, amely a 2021-től 2025-ig tartó pénzügyi időszakra vonatkozik, meghatározza a tudományos, technológiai és innovációs politika irányvonalát a fenntarthatóság, a rugalmasság és a sokszínű társadalom tagjai jóllétének biztosítása érdekében.

Az expó bemutatja a társadalmi szintű innováció fokozását célzó nemzeti projektek során elért eredményeket, ideértve a minden minisztériumra kiterjedő, stratégiai innovációtámogatási programot (SIP), valamint a jelentős kockázatú, de ugyanakkor nagy hatású kutatást és fejlesztést ösztönző ImPACT programot is. Japán tudományos és technológiai célkitűzéseiről számos, fejlett technológiákat bemutató kiállítási tárgy ad majd képet.

Az expón mintegy 50 vezető japán vállalat, egyetem és szervezet állít ki körülbelül 200 terméket, továbbá bemutatják azokat a kutatási eredményeiket is, amelyek a Society 5.0 koncepció megvalósításán felül várhatóan elősegítik az ENSZ Fenntartható fejlődési céljainak elérését. A kiállított termékek számos területet lefednek, ideértve a mobilitást, az egészségügyi ellátást és ápolást, a gyártóipart, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, a katasztrófamegelőzést és az energiaipart. Közéjük tartoznak az alábbiak:

 • Az aszteroidafelderítő Hayabusa2 visszatérő kapszulája
 • A pilóta által irányított, SHINKAI 6500 nevet viselő tengeralattjáró, amely 6500 méteres mélységig képes lemerülni az óceánba
 • A SkyDrive elnevezésű repülő autó
 • A Honda Legend 3-as szintű önvezető gépjármű, amely nagy felbontású, háromdimenziós térképet használva működik
 • Egy kis méretű, szintetikus apertúrájú radarral felszerelt műholdrendszer modellje, amely igény szerint fellőhető és azonnali megfigyelésre használható
 • A HAL nevű viselhető kiborg, amely az agyból érkező jeleket továbbítja az emberi izmokhoz a fizikai funkciók támogatása céljából
 • Katasztrófamegelőzésre szolgáló rendszerek a súlyos esőzések és tornádó előrejelzésére és ICT-alapú információmegosztás
 • "Okos" mezőgazdasági technológia, mint például egy automata vízellátó és vízelvezető rendszer

A kiállítás iránt érdeklődő nemzetközi közönség számos kiállítási tárgyat online is megtekinthet mobileszközökön és asztali számítógépeken keresztül, és meghallgathatja a vonatkozó magyarázatokat, amelyek több nyelven is rendelkezésre állnak. A szervezők a virtuális kiállítást olyan lehetőségnek tekintik, amely révén a globális közönség részletes tájékoztatást kaphat Japán előremutató Society 5.0 koncepciójáról.

A kiállítási tárgyak az alábbi témakörök köré csoportosulnak:

1. fázis: Prológus

A nyitó téma a SHINKAI 6500 nevű kutató tengeralattjáró és egy Dagik Earth háromdimenziós, digitális földgömb, stb. lesz. A különböző szektorokban gyakorlati hasznosság alapján bevezetett, műholdalapú technológiák szintén bemutatásra kerülnek.

2. fázis: A tudomány határai - Az űr és az óceán

A világszínvonalú japán űrfelderítési technológiát illusztráló tárgyak közt szerepelni fognak a Nemzetközi űrállomás modelljei, a "Kibo" nevű japán kísérleti modul, egy teljes nagyságú rakétamotor és a Hayabusa2 visszatérő kapszulája.

Japán óceánfelderítő és környezetszimuláló technológiái közül bemutatásra kerülnek önvezető vízalatti járművek, amelyek segítségével felderíthetők a hidrotermális kürtők és az óceán mélyén rejlő erőforrások, továbbá számos egyéb modern óceánkutatási megoldás.

3. fázis: A jövőbeli 5.0 verziójú társadalom

Japán SIP és ImPACT programjai keretében kidolgozott tudományos megoldások és technológiák bemutatása, valamint annak érzékeltetése, hogy hogyan teszik ezek jobbá az életet öt területen: 1) 100 éves életkor, 2) mobilitás és társadalmi interakció, 3) infrastruktúra a rugalmasabb és biztonságosabb életért, 4) ember- és Földbarát életstílusok, valamint 5) modern gyártóipar. A kiállítási tárgyak közt megtalálhatók lesznek önjáró/önvezető eszközök/berendezések, mint például robotok, gépjárművek és drónok, továbbá katasztrófamegelőzésre szolgáló rendszerek, mint például infrastruktúra-ellenőrzésre használt AI (mesterséges intelligencia), robotizált ipari endoszkópok, következő generációs energia- és erőforrások, mint például ammónia üzemanyag és óceáni talajból származó ásványok, valamint modern anyagok, mint például szintetikus pókselyem és erős, de ugyanakkor rugalmas, ultravékony polimerek.

4. fázis: A Society 5.0-hoz vezető út

Az emberi civilizáció fejlődését videófilmek és egyéb vizuális tartalmak mutatják be, az 1.0 verziószámú társadalomtól (Society 1.0) (vadászat és gyűjtögetés) kezdve, majd továbbhaladva a 2.0 (mezőgazdaság), a 3.0 (ipar) és 4.0 (információ) és végül az 5.0 verziószámú társadalom bemutatásáig (a TOKYO SKYTREE® Tembo Galleria-ban, amely Tokió legmagasabb pontja).

5. fázis: Society 5.0 - színház

A Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) és a JAMSTEC által készített filmek kerülnek vetítésre. Ugyanakkor kutatók és szakértők előadásokat tartanak a tudományokról, az óceánokról, a katasztrófamegelőzésről és a modern technológiák és az innováció terén alkalmazott információ- és kommunikációtechnológiáról (Information and Communications Technology, ICT).

Dátumok:

2021. július 15-től szeptember 5-ig

 • Vállalkozások fizikai kiállításai (július 15-től július 19-ig)
 • Egyéb szervezetek fizikai kiállításai (július 15-től július 28-ig)
 • Alkiállítások - poszterek és videófilmek (július 15-től szeptember 5-ig)
 • Virtuális kiállítás  (július 17-től szeptember 5-ig) többnyelvű magyarázatokkal (angol, francia, spanyol, kínai, arab és japán)

Belépődíjak:
Ingyenes belépés (Az alkiállítások a TOKYO SKYTREE Tembo Galleria által értékesített jeggyel tekinthetők meg)

Kiállítók és partnerek:
Kérjük, tekintse meg a hivatalos honlapon található listát - https://society5expo.jp/en/