A Rubin Informatikai Zrt. ARGUS AMR nevű, ipari környezetre specifikált, energiafogyasztás-monitorozó rendszerével hatékonyan segíti a nagyfogyasztókat az energiaköltségek csökkentésében, továbbá javítja a termékek és szolgáltatások fenntarthatóságát.

Illusztráció - Fotó: Shahadat Rahman

A villamosenergia-fogyasztás mérésére áramváltós fogyasztásmérőket használnak az iparban. A mérők telepítéséhez villanyszerelő vizsgával rendelkező szakemberekre van szükség. A kifejlesztett szenzorok a fogyasztásmérők helyett kontaktusmentes módon "mérik" a berendezések fogyasztását. A főmérők és szenzorok adatai alapján öntanuló mesterséges intelligencia módszerekkel határozzák meg a fogyasztást.

A Rubin Informatika a szükséges hardver eszközöket is legyártja a szoftver mellé. Vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező, IoT és mobilnet eszközökkel gyűjti az idősoros fogyasztási adatokat, és továbbítja a Rubin saját, vagy egy már meglévő, hagyományos energiamenedzsment szoftvere felé. Az adatgyűjtő eszközök egyszerű telepíthetősége és sokféle alkalmazhatósága miatt 30-50%-kal alacsonyabb bekerülési költséggel hozhatók létre energiamérő alhálózatok.

"A telekommunikációs szektorban szerzett tapasztalatunkra építve, képesek vagyunk meglátni és vizualizálni az adatok mögött rejlő valóságot - mondja Parádi Csaba cégvezető, megjegyezve, hogy ez a képességünk segített hozzá bennünket olyan megoldások megtalálásához, amelyek segítségével az energiagazdálkodást egy magasabb szintre emelhetjük.

Az energiaadat kincs, amivel gazdálkodni lehet, és amelynek segítségével a megtakarítás országosan milliárdokra is rúghat. Minél több vállalat és közintézmény használja az ARGUS AMR szoftvert, és/vagy telepíti adatgyűjtő eszközeinket, annál gyorsabban jutunk el közösen az optimális energiafelhasználáshoz. Tapasztalatból tudjuk, hogy minél nagyobb energiaigényű egy vállalat, annál nagyobb az energiapazarlás lehetősége is.

Megoldásunkkal ez a pazarlás elkerülhető. Az innovációs pályázaton elnyert összeg segítségével létrehoztuk az ARGUS AMR energiamonitorozó rendszert, benne az öntanulásra képes szoftvert, speciális adatgyűjtőt, valamint egyedi mérőeszközöket, és nem utolsósorban megszereztük a fenntartható energiafelhasználás know-how-ját, melyet felajánlunk ügyfeleinknek."

Ez a magyar fejlesztésű IT-megoldás megmentheti az energiapazarló cégeket a büntetéstől is. Magyarországon a "kötelező almérősítő" rendelet 15 000 céget érint. A Rubin által fejlesztett rendszerrel a törvényi előírásoknak gyorsan és alacsony beruházási költség mellett megfelelhetnek az almérésre kötelezett vállalatok és optimális energiaköltségekkel üzemelhetnek.

A Rubin ARGUS AMR energiamonitorozó rendszer versenyelőnyt jelent felhasználóink számára és hozzájárul a fenntartható jövőhöz.

AZ NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) által meghirdetett "Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása" című felhívásra a Rubin Informatikai Zrt. "Mesterséges intelligencián alapuló költséghatékony villamos mérési hálózat kialakításával energiafogyasztás-monitorozó rendszer kifejlesztése" tárgyú (2018-1.1.1-MKI-2018-00151 azonosítószámú) pályázata az Innovációs Testület javaslata alapján 48.339.629,-Ft összegű támogatást nyert.