A nagy teljesítményű akkumulátor rendszereket gyártó Akasol, megnyitotta Európa legnagyobb haszongépjármű-akkumulátor-gyárát Darmstadtban, Németországban.

Gigafactory 1 - Fotó: Akasol

Az első bővítési szakaszban az új Akasol Gigafactory 1 lítium-ion akkumulátor rendszereket gyárt haszongépjárművekhez az automatizált és teljesen hálózatba kapcsolt gyártósorokon, évi 1 GWh termelési kapacitással. A további gyártósorok üzembe helyezése a következő évben akár 2,5 GWh -ra növeli a termelési kapacitást - közölte a társaság. A vevői igényektől függően ez akár 5 GWh -ra is bővíthető.

Ha teljes kapacitással üzemel, a létesítmény évente több mint 10 000 haszongépjármű számára képes akkumulátorrendszereket gyártani. A társaság több mint 100 millió eurót (~35 milliárd forint) fektet be a létesítménybe.

„A Gigafactory 1 megnyitása fontos mérföldkő cégünk történetében” - mondta Sven Schulz, az Akasol vezérigazgatója. "Itt, Darmstadtban, egy automatizált és rendkívül fejlett gyártóüzemben nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátor modulokat és rendszereket gyártunk, amelyek fontos szerepet játszanak a közlekedésben és az energiaátmenetben*."

Az Akasol campus több mint 20 000 négyzetméteres területet ölel fel Darmstadt délnyugati részén. A kétszintű termelési, összeszerelési és logisztikai csarnokban egy teszt- és validációs központ is helyet kap a cellák, modulok és rendszerek teszteléséhez, biztosítva a legmagasabb minőségi követelményeket-közölte a vállalat.

„Ezzel a befektetéssel letesszük az alapkövet a folyamatos növekedésünkre és hosszú távú üzleti sikereinkre az elektromobilitás gyorsan növekvő piacán” - mondta Carsten Bovenschen, az Akasol AG pénzügyi igazgatója és igazgatótanácsának tagja.

(*energiaátmenet a klímasemlegesség felé való átállás - a szerk.)