Az ABS szelep a haszonjárművek fékrendszerének egyik fontos, alapvető része - A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. a globális piacvezető vasúti és haszongépjármű-fékrendszereket gyártó Knorr-Bremse Csoport leányvállalata, kecskeméti telephelyén gyártja a világszínvonalú, kiváló minőségű teherautó-fékrendszer alkatrészeket.

A képen Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Ügyvezető igazgatója (középen), Kristofik Arnold, Minőségmenedzsment vezető (jobb oldalon), Molnár Csaba, Szegmensvezető (bal oldalon) - Fotó: OTS

Mint a legtöbb fejlesztés, az ABS is először a személygépjárművekben jelent meg. Az ABS blokkolásgátló rendszer a fékerő csökkentésével megakadályozza a kerekek blokkolását, ezáltal a jármű kormányozható marad és nem csúszik ki irányíthatatlanul. Teherautó pótkocsiknál és csuklós járműveknél az ABS rendszer akadályozza meg a jármű úgynevezett "bebicskázását" vészfékezés közben, amikor is a vontatmány irányíthatatlanná válik és "visszacsuklik". Mint fejlesztőpartner, a Knorr-Bremse 1981-ben applikálta az első sztenderd ABS rendszert teherautóra.

"Az ABS szelep a termékportfóliónk egy alapvető része, már több, mint 10 éve gyártjuk. Termékeinket a hat legnagyobb haszongépjárműgyártónak szállítjuk be, így szinte minden típusban megtalálhatók. A Knorr-Bremse gondoskodik arról, hogy ezek a többtonnás járművek biztonsággal megálljanak az utakon nap mint nap, akár vészfékezéskor is - mondta el Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalat gyártóüzeme több, mint 30 éve üzemel Kecskeméten, jelenleg 21.000 m2-en közel 1000 fő állítja elő kiváló minőségű termékeit teherautók és buszok fékrendszereibe. Kutatás-fejlesztési tevékenysége budapesti fejlesztőintézetében és Kecskeméten működik. A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. innovatív, világszínvonalú haszonjármű-fékrendszereket fejleszt és gyárt Magyarországon.

Vállalati profil:
A Knorr-Bremse (ISIN:DE000KBX1006, rövidítve: KBX) vezető helyet tölt be a fékrendszerek világpiacán és fő beszállító más, a biztonság szempontjából kritikus fontosságú vasúti és haszonjármű rendszerek körében. A Knorr-Bremse termékei döntő mértékben járulnak hozzá világszerte a vasúti és közúti szállításban a nagyobb biztonsághoz és energiahatékonysághoz. Több mint 30 országban, több mint 100 telephelyen mintegy 29.500 munkavállaló hozzáértése és motivációja váltja ki világszerte a termékek és szolgáltatások felhasználóinak megelégedését. 2020-ban a Knorr-Bremse két divíziója együttesen 6,2 milliárd EUR árbevételt ért el (IFRS rend-szer szerint). A Társaság több mint 115 éve vezető szerepet tölt be az iparág megújításában, amit a mobilitás és a szállítási technológiák körében élenjáró rendszerszintű megoldások lendítenek előre. A Knorr-Bremse Német-ország egyik legsikeresebb ipari vállalata, amely hasznosítja a kulcsfontosságú globális megatrendeket: városiasodás, fenntarthatóság, digitalizáció és mobilitás.