A vidéki depók közül elsőként Győrben helyezett üzembe csomagszortírozó gépet a Magyar Posta Zrt. - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Automata csomagfeldolgozó rendszer – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A tájékoztatás szerint az automata rendszer telepítésével a posta logisztikai infrastruktúra fejlesztési programja, az MPL+ újabb mérföldkőhöz érkezett, az ingatlanfejlesztések után elkezdődött a depók gépesítése. A győri fejlesztés értéke százmillió forintos nagyságrendű.

A szállítópálya telepítésével a posta a vidéki logisztikai üzemei közül elsőként a Győri Depóban modernizálja a teljes logisztikai folyamatot, amely egyfajta mintaként szolgál a többi depó számára.

A szállítópálya összeszerelése és tesztelése két hónapig tartott, amelyet a próbaüzem követett.

A Győri Logisztikai Depó a Magyar Posta új csomaglogisztikai hálózatának részeként 2017 novemberében kezdte meg működését a jelenlegi, bérelt ingatlanban. Az üzem a postai logisztikai hálózat egyik nagy forgalmú küldeményfeldolgozó egysége, évente mintegy 2,5 millió darab csomagot kezel, amely csúcsidőszakban naponta akár 15 ezer küldemény feldolgozási és kézbesítési feladatainak ellátását is jelentheti.

A depó vonzáskörzete teljes Győr-Moson-Sopron megye, amely mintegy 470 ezer lakossági és 87 ezer gazdasági szereplőt jelent.

A Magyar Posta MPL+ projektje 2019-ben indult első körben ingatlanfejlesztésekkel, új depók építésével. A program következő szakaszában országszerte szállítópályákat telepítenek, amelyekkel gyorsabb és hatékonyabb lesz a csomagfeldolgozás.

A tájékoztatás idézi Láng Gézát, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyért felelős helyettes államtitkárát, aki szerint az e-kereskedelem, az online vásárlás korában egy logisztikai vállalat számára elengedhetetlen a fejlődés, a fejlesztés, a korszerűsítés.

Hozzátette, hogy a posta mint állami tulajdonú vállalat példát mutatott azzal, hogy a koronavírus-járvány alatt sem állította le fejlesztéseit.

A magyar állam, mint tulajdonos részéről elvárás a Magyar Posta felé, hogy hosszú távon a belföldi csomagpiac elsőszámú szolgáltatójává váljon, az új csomagszortírozó berendezés pedig meglátása szerint hozzájárul a gyorsabb és hatékonyabb működéshez, valamint a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez.

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a vállalat MPL+ projektje a járvány okozta nehézségek ellenére a tervezettek szerint halad, több depóépítésen és megújításon vannak túl, emellett jelenleg is zajlanak munkálatok.

Az idei évben várhatóan Szekszárdon és Fóton helyeznek üzembe hasonló csomagszortírozó berendezéseket és Debrecenben megkezdik a szállítópálya építését, amely várhatóan jövőre készül el. Az MPL+ program részeként országszerte három helyen zajlanak még depóépítések zöld- és barnamezős beruházások keretében.