Sikeres pályázatot követően Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának, a Fjernvarme Fyn-nak gyártott, és szállított le október elején egy 80 megavoltamper (MVA) teljesítményű transzformátort a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a társaság pénteken.

Havnegade 120 - Fotó: Peter Kiaerbye

Az MTI érdeklődésére elmondták, hogy a dán megrendelés értéke megközelíti az 1 millió eurót, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. gyártókapacitásai jelenleg hat hónapra előre van lekötve. A társaságnál mintegy 300 munkavállalót foglalkoztatnak.

A vállalat közleményében hangsúlyozza, céljuk a Ganz szerepének további erősítése a nemzetközi piacokon, a termelés tavaly szeptemberi újraindítása óta először exportáltak terméket Észak-Európába.

A vállalat a szeptemberi tesztelési és mérési időszakot követően október elején szállította le a berendezést Dániába, a tervek szerint a gépet a hónap végén helyezik üzembe.

A közlemény szerint a Ganz az Achilles Nordics & Central-Europe nemzetközi előminősítési rendszeren keresztül pályázta meg a projektet, ajánlata érte el a legmagasabb pontszámot.

A magyar nehézgépgyártó társaság a dán vállalat mellett román, spanyol, belga, francia, német, angol, orosz és szaúd-arábiai megrendelők részére exportált egyedi berendezéseket az elmúlt időszakban, de természetesen új piacok felé is tervez nyitni - írják a közleményben.

Korábbi közlés szerint a Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft.-t 2020-ban alapították, főtevékenysége villamos motor, áramfejlesztő gyártása. A társaság tavaly szeptemberben indította újra a termelést a tápiószelei Ganz-üzemben, miután a korábbi tulajdonos nem tudta finanszírozni a működést.

A Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. üzleti évet záró beszámolója szerint 2020. július 14. és 2020. december 31. között a nettó értékesítési árbevételük megközelítette az 50,2 millió forintot, ebből 15 millió exportból adódott.