A jelentősen emelkedő energiaárak miatt októberben tizenhárom éves csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben.

Illusztráció - Fotó: Tyler Easton

Az Európai Unió statisztikai hivatal, az Eurostat előzetes becslése alapján azt közölte pénteken, hogy éves összehasonlításban  4,1 százalékra emelkedett a harmonizált fogyasztói árindex (HICP)  a 19 uniós országot tömörítő eurózónában.

Legutóbb 2008 júliusában jegyeztek ehhez hasonló magas inflációt az euróövezetben.

Idén szeptemberben 3,4 százalékot, augusztusban még 3,0 százalékot, júliusban 2,2 százalékot, júniusban 1,9 százalékot, májusban 2 százalékot, áprilisban 1,6 százalékot, márciusban 1,3 százalékot, januárban és februárban pedig egyaránt 0,9 százalékot mértek.

Az euróövezetben októberben is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 23,5 százalékkal a szeptemberi 17,6 százalék után éves összevetésben. A szolgáltatások 2,1 százalékkal drágultak a szeptemberi 1,7 százalék után, míg az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek 2 százalékkal, ugyanúgy, mint szeptemberben.

Az energiaárakat nem számolva 2 százalékkal emelkedtek egy év alatt  a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 1,9 százalék után, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 2,1 százalék volt a szeptemberi 1,9 százalékot követően.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben októberben, miután szeptemberben 0,5 százalékot mértek.

Éves összevetésben Litvániában (+8,2 százalék) és Észországban (+7,4 százalék)  nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak októberben. A legkisebb drágulási ütemet Máltán (1,4 százalék) és Portugáliában (1,8 százalék) jegyezték fel.

A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 4,6 százalékkal, Franciaországban 3,2 százalékkal, Olaszországban 3,1 százalékkal, Spanyolországban pedig 5,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalékos legyen.