A Nestlé fogyasztási cikkekkel foglalkozó cég kelet- és dél-afrikai (ESAR) részlege kísérletet végzett egy mesterséges intelligencia és gépi tanulás által vezérelt üzem segítségével a szén-dioxid-kibocsátás környezetbarát termékekké történő átalakítására és az ipari szennyvíz újrahasznosítására.

A Nestlé központja a svájci Veveyben - Fotó: Nestlé

A kísérletet a Nestlé dél-afrikai Pretoriában található Babelegi gyárában hajtották végre, a The Emissions Capture Company-val (ECCO) együttműködve a „WhiteBox” technológiájával, amely kifejezetten a közvetlen (scope 1) szén-dioxid-kibocsátást, az újrahasznosított szennyvizet célozza meg, és ezeket „mindennapi cikkekké” alakítja.

A WhiteBox a füstgáz-kibocsátást fenntartható melléktermékekké alakítja át, amelyek közvetlenül értékesíthetők, vagy fogyasztási cikkek széles skálája, például állati takarmány, emberi élelmiszer, kozmetikai vagy gyógyszerészeti termékké alakíthatók.

A technológia látszólag felhasználható a kén-dioxid-kibocsátás megcélzására és csökkentésére is – amely általában fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik, ami még mindig fontos eleme a fejlődő országok iparának – anélkül, hogy vízre lenne szükség.

A Nestlé azt tervezi, hogy a régióban más üzemekre is kiterjeszti tevékenységét, ami segíthet enyhíteni az élelmiszerhiányt a régióban, vagy megállítani, hogy a mérgező szennyvíz szennyezze a helyi rendszereket.

"Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az afrikai kontinensen úttörő szerepet tölthetünk be az iparágban első helyen álló technológiában" - mondta a Nestlé ESAR közszolgálati igazgatója, Saint-Francis Tohlang nyilatkozatában.

"Ez a siker átvezet minket a következő fázisba, ahol megpróbáljuk ezt a műveletet más gyárakra is kiterjeszteni, hogy jelentős mértékben csökkentsük a scope 1-be tartozó kibocsátást az ESAR-ban."

A 8000 órás kísérlet során gyűjtött adatok azt sugallják, hogy a WhiteBox képes lehet a scope 1 körébe tartozó összes szén-dioxid-kibocsátás 25-70%-át rögzíteni. Ennek nagy része közvetlen levegőbefogással, alacsony üzemanyag-fogyasztású műveletekkel és energiahatékony gázfeldolgozással történik.

Tohlang úgy véli, hogy létesítményenként évente 100.000 köbméter szennyvíz hasznosítható újra, ami nagyjából 100 millió liternek felel meg.

"Ez a partnerség elősegíti a zöld gazdaság útját." - mondta Thomas F Darden, az ECCO vezérigazgatója. „Az örökölt technológiákról az alacsony szén-dioxid-kibocsátású folyamatokra való átállás a megélhetést is javítja a munkahelyteremtés, a képzés és a készségfejlesztés révén.”