Berner Tibor ügyvezető csütörtökön az MTI-nek elmondta, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből nyertek el csaknem 314 millió forintot, a pályázat 70 százalékos támogatási intenzitású. A maradék összeget saját forrásból biztosítják.

Kép:  Fábafém Kft.

A tervek szerint megépítenek egy új, 1100 négyzetméteres forgácsoló üzemet Mezőberényben, valamint beszereznek négy esztergagépet és egy szerszámkiadó automatát.

A beruházást a szerződés értelmében 2023 június végéig kell befejezni, de a kivitelező vállalta, hogy már jövő nyárra elkészül az építéssel. A gépeket is megrendelték, van ami már meg is érkezett.

Berner Tibor elmondta, 2020-ról 2021-re több mint 30 százalékkal bővült a termelésük, és megrendelői prognózisok szerint nagyjából ekkora növekedés várható jövőre is. Ezt pedig a meglévő kapacitásokkal már nem tudnák ellátni - indokolta a beruházás szükségességét.


Az 1993-ban családi vállalkozásként indult Fábafém Kft. három műszakban forgácsolt fémalkatrészeket készít főként az autóipar, az elektronikai és pneumatikai ipar számára.

A Békés megyei Mezőberényben a harmadik legnagyobb foglalkoztatónak számítanak, átlagosan 70 embernek adnak munkát. Az új gépek üzembe állításával három dolgozót mindenképpen fel kell venniük, de a múlt héten két új ember állt munkába, februártól pedig további egy fog. A beruházás mintegy 10 százalékos létszámbővülést fog eredményezni - mondta Brenner Tibor.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás nettó árbevétele 2019-ben kicsivel haladta meg az egymilliárd forintot, 2020-ban 1,13 milliárdot könyvelt el. Az értékesítés döntő részben belföldön történik. A cég adózott eredménye a 2019-es 193 millióról 366 millióra nőtt tavaly.