A cégek nagyjából háromnegyede tervez beruházást a következő egy évben, a legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek - derül ki a K&H bizalmi index kutatása harmadik negyedéves eredményéből.

Illusztráció - Fotó: Sean Pollock

A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, amelyek 85 százaléka tervez beruházást.

Azt írták, már második negyedéve áll a járvány előtti időszakot idéző, 76 százalékon a következő egy évben fejlesztést tervező cégek aránya a bank adatai alapján. Ez mindössze 8 százalékponttal alacsonyabb a mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait vizsgáló felmérés - még 2006 első negyedévében felállított - csúcsértékénél.

A 300 millió forint és 2 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező középvállalkozások között kiugróan magas a beruházási kedv 85 százalékkal, miközben a kisvállalkozásoknak 78 százaléka, a mikrocégeknek pedig 74 százaléka készül fejlesztésre.

A kutatás szerint a cégek legnagyobb arányban önerőből tervezik finanszírozni működésüket és fejlesztéseiket a következő egy évben (62 százalék). Ez jelentős, 8 százalékpontos emelkedés az előző negyedévhez képest. Szintén népszerű az EU-s és minisztériumi (37 százalék), illetve az egyéb pályázati támogatásból történő forrásbevonás (35 százalék), valamint a hitelfelvétel belföldi pénzintézettől (29 százalék).

A K&H kkv bizalmi index összeállítása 400 magyarországi székhelyű társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A legutóbbi mérést az Impetus Research végezte szeptember 3. és 27. között.