A hazai gyökerekkel is bíró Formlabs bemutatta a világ egyik legnépszerűbb SLA 3D nyomtatóinak legújabb változatát, a Form 3+ és Form 3B+ gépeket. A hardveres és szoftveres fejlesztések a sebesség és a nyomatminőség növelésével magasabb szintre emelik a Formlabs által fejlesztett LFS (Low Force Stereolitography) additív eljárást.

A gépek frissítésével együtt két másik újdonságot is piacra dobtak: egy új típusú nyomtatótálcát, ami tovább egyszerűsíti a nyomtatási folyamatot, és egy ESD műgyantát, amellyel az elektronikai műszergyártókat célozzák meg.

A 3D nyomtatás négy évtizedes múltra tekint vissza, ám akkor még nagyméretű és szinte megfizethetetlenül drága gépek készültek, amelyek felhasználási lehetőségei igen korlátozottak voltak. Mára a technológia olyan szintre fejlődött, hogy egy 3D nyomtató az íróasztal sarkában is elfér, és bár hobbi célú, otthoni alkalmazása is elterjedőben van, az ipari felhasználásban betöltött kiemelkedő szerepe jelenti az igazi diadalt számára.

A mindössze egy évtizede indult Formlabs elsődleges célja könnyen kezelhető, felhasználóbarát, professzionális, mégis elérhető 3D nyomtató megoldások fejlesztése. A Form 3+ és 3B+ már az 5. generációját képviselik az eredeti Form 1 nyomtatónak, amely még 2012-ben egy rekordot állító Kickstarter kampány során robbantotta be a vállalkozást a köztudatba. A magyar technikai vezetővel büszkélkedő startup mára több, mint 600 főt foglalkoztat és 100 millió dolláros éves árbevétellel büszkélkedik. Az új generáció a nyomtatótálcával együtt az eddiginél is gyorsabb és egyszerűbb folyamatot kínál mind a mérnökök, design szakemberek, mind az egészségügyi, fogtechnikai szakemberek számára.

Valódi rapid prototípusgyártás

Akár mérnökként kell megfelelni egy kritikus fejlesztési határidőnek, akár ortopéd sebészként kell kezelni egy sürgős esetet, a siker egyre gyakrabban egy 3D nyomtató képességein is múlik. A sebesség ezért is volt mindig fontos szempont a 3D nyomtatót használók körében, hiszen például a gyorsabb tempó akár gyakoribb iterációkat, így fejlettebb termékeket és korábbi piacra lépést is jelenthet. A Form 3+ és 3B+ nyomtatókkal a felhasználók mostantól 20-40%-kal gyorsabban képesek gyártani, mint elődjeikkel. A sebesség növeléséért mind hardveres, mind szoftveres újítások is felelnek. A fejlesztések részleteit egy átfogó, technikai cikkben foglalta össze a gyártó.

A sebesség növeléséhez járul hozzá az is, hogy mostantól a Formlabs nyomtatásokat előkészítő Preform szoftverben már az összes Formlabs alapanyaghoz elérhető az adaptív rétegfelbontás lehetősége. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy egyetlen modellen belül több különböző felbontást alkalmazzunk, így a részletességet igényló, aprólékos részeket minél vékonyabb, míg az egyszerűbb geometriákat vastagabb rétegekből nyomtassuk ki.

Megbízható, magas minőségű 3D nyomatok

A nyomatok pontossága, felületük végtermék minősége mindig is fontos volt a Formlabs felhasználóknak. Az egyik innováció, ami a + szériát megelőző Form 3 és 3B nyomtatókat jellemezte, az LPU (Light Processing Unit) volt. Ez egy olyan mozgó lézeregység, amely azért felel, hogy a lézersugár mindig merőlegesen érkezzen a nyomtatási síkra. A 3+ és 3B+ fejlesztései tovább stabilizálták az LPU mozgását, amely a végletekig minimalizálja a lézersugár tervezett útjától való esetleges eltéréseket, rezgéseket. A stabilabb LPU egység pedig még simább felületek, még kisebb és pontosabb részletek, valamint az áttetsző anyagok esetében még átlátszóbb alkatrészek gyártását teszi lehetővé.

Az LPU mellett a gépek fűtési rendszere is változott, az új megoldások és fejlettebb szenzorok pontosabb és gyorsabb melegítést tesznek lehetővé. A precízebb hőszabályozás hozzájárul a nyomtatási paraméterek állandóságához, így ismét a jobb nyomatminőséghez és ismétlőképességhez.

A teljes munkafolyamat hatékonysága növekedett

Az SLA technológiát az utómunka lépései miatt néhány előítélet még mindig nehézkesnek és koszosnak tartja. A Formlabs a Form Wash mosó és Form Cure UV kamra utómunka állomásokkal már eddig is nagyon egyszerű és tiszta megoldást kínált ezekre a feladatokra. Ezt a törekvést vitték még tovább az új tálca szabadalmaztatott ’Quick Release’ technológiájával.

Korábban a kész nyomtatások eltávolítása a tálcáról erőfeszítést és szerszámokat igényelt, ami a nyomatok sérülésének kockázatával is járt. Az új Formlabs nyomtatótálcára azonban mágnesesen illeszkedik egy speciális, rugalmas acéllap, amelyről így egyetlen hajlító mozdulattal egyben távolítható el akár több alkatrész is megspórolva nekünk a korábbi nehézkes, manuális munkafolyamatot. Mivel nincs szükség szerszámokra ehhez a lépéshez, így sem a platform felületének sérülésétől, sem a tárgyak megkarcolásától nem kell tartani a használatával.

Az utómunka idő- és munkaerőigényét tovább csökkenti az a fejlesztés is, ami a támasztékok kialakítását célozta. Míg korábban lekerekítéssel csatlakoztak a támaszok a tárgyhoz, mostantól prizma alakú végekkel teszik ezt. Ez a forma nemcsak könnyebb eltávolítást biztosít, de csökkenti annak kockázatát is, hogy esetleg a tárgy sérüljön a támasz érintkező pontjában.

ESD védelem

A Formlabs nyomatók népszerűségében a széles standard, műszaki és biokompatibilis SLA alapanyagkínálat is szerepet játszik. Minden évben kijönnek új alapanyagokkal, amelyek további lehetőségeket nyitnak meg a felhasználók előtt. Most az elektronikai műszergyártókat célozzák a frissen piacra dobott ESD műgyantával, amely a statikus disszipatív tulajdonságot az ipari felhasználásnak megfelelő ellenállósággal kombinálja. Ezzel mostantól költséghatékony megoldást kínálnak antisztatikus gyártósori segédalkatrészek, műszerdobozok, szerelő jigek és prototípsok nyomtatására is.

A Formlabs felhasználóbarát 3D nyomtatói hozzájárulnak a nagyobb működési hatékonysághoz, ezáltal a 3+ és 3B+ ideális választás a gyártósorok költségeit csökkenteni kívánó szakemberek számára, keresett, sokféle feladat megoldását és alapanyagot igénylő szolgáltatóknak, valamint kórházak esetében is, ahol a szolgáltatások bővítése vagy a szolgáltatási színvonal növelése a cél. A Formlabs SLA és SLS nyomtatók itthon megtekinthetők és tesztelhetők a FreeDee Kft. mint hivatalos hazai forgalmazó irodájában.