A koronavírus új variánsainak terjedése következtében az UV-C fényt alkalmazó fertőzésmegelőzési megoldások iránti kereslet az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 18,94 milliárd USA dollárt, azaz 2021 és 2030 közt évente 59,7%-kal nő.

Fotó: Blue Ocean Robotics

A kereslet további növekedéséhez hozzájárul a kórházban szerzett fertőzések (Hospital Acquired Infections [HAI]) számának globális szintű emelkedése, amelyek az antibiotikumok elleni rezisztencia miatt még a legegyszerűbb fertőzések esetén is halálos kimenetelűek lehetnek.

Az önjáró UV-C fertőtlenítő robotok bizonyultak az egyik olyan megoldásnak, amellyel kiegészíthetők a szokásos tisztítási és fertőtlenítési módszerek a kórházban szerzett fertőzések kiküszöbölése és a COVID-19-pandémia nyomán felmerülő fokozott higiéniai követelményeknek való megfelelés érdekében. A UVD robot egy mobil, teljes mértékben önjáró robot, amely UV-C fényt alkalmaz a vírusok és baktériumok elpusztítására, és így kiegészítő fertőzéskontrollálási és -megelőzési megoldást kínál.

A fertőzésmegelőzési megoldások és szolgáltatások terén globális vezetőnek számító Ecolab célja az egészségügyi rendszerek és kórházak támogatása a betegségkimenetek javításában és klinikai, operatív és pénzügyi érték realizálásának lehetővé tétele egy, az egészségügyi személyzet és a létesítmények higiéniájának biztosítását szolgáló, programalapú megközelítés révén. Az Ecolab által az egészségügyi ügyfeleinek (ideértve kórházakat, fekvő- és járóbeteg-ellátó klinikákat, sürgősségi sebészeti létesítményeket, rehabilitációs klinikákat és egyéb gondozási létesítményeket) kínált fertőzésmegelőzési megoldások globális portfóliójába mostantól már beletartoznak a UVD robotok is.

Per Juul Nielsen, a UVD Robots vezérigazgatója úgy gondolja, hogy az Ecolabbal való együttműködés feltétlenül igazolja a UVD Robots által kifejlesztett önjáró készülék hatékonyságát. "Nagyon örülünk annak, hogy ez az együttműködés kibővítésre került, és előnyeit szerte a világon kiaknázhatják az egészségügyi intézmények" - mondta Per Juul Nielsen, majd hozzátette: "A UVD Robots UV-C fertőtlenítési technológiájával egy műtő körülbelül nyolc-tizenöt perc alatt fertőtleníthető.

"A UVD robot révén kiküszöbölhetők a fertőtlenítő készülékek áthelyezésével járó kihívások és az olyan felületek legtöbbje is hatékonyan fertőtleníthető, amelyek elhelyezkedésük miatt árnyékban vannak, és így a hagyományos fényalapú fertőtlenítő készülékekkel nem fertőtleníthetők - azaz a UVD robot két olyan nehézségre is megoldást kínál, melyek eddig akadályozták az UV-C fény fertőtlenítési célokra való alkalmazását. A UVD robot ugyanakkor a nap 24 órájában, a hét minden napján valós idejű hozzáférést biztosít a fertőtlenítési eljárásokra vonatkozó megfelelőségi és hatásossági adatokhoz" - fejtette ki Claus Risager, a UVD Robots igazgatóságának elnöke és a Blue Ocean Robotics vezérigazgatója.

A UVD Robots a világ egyik vezető kiszolgálórobot-fejlesztő cégcsoportja, a Blue Ocean Robotics leányvállalata. Az Ecolab az embereket és a létfontosságú erőforrásokat védelmező víztisztítási, higiéniai és fertőzésmegelőzési megoldások és szolgáltatások terén vezetőnek számító vállalat.