A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. erőteljes növekedést tervez idén, a tavalyi 20 millió euró árbevétel két és félszeresét, mintegy 50 millió eurót szeretnének elérni új digitális termékek fejlesztésével, az exportvolumen bővülésével.

Illusztráció - Fotó: Gerd Altmann

Céljuk a Ganz márka nemzetközi elismertségének megerősítése, és hogy Magyarország ismét a transzformátorgyártás globális élvonalába tartozzon. A növekedéshez szükséges stabil pénzügyi hátteret két hazai magántőkealap belépése is biztosítja, a Status Property Magántőkealap 49 százalékos, míg a Prime Property Magántőkealap 21 százalékos tulajdonrészt szerez a társaságot jelenleg 100 százalékban tulajdonló Barna Zsolt mellett.

A vállalat még 2020-ban sikeresen újraindította a termelést a korábbi indiai tulajdonos, a CG Electric alatt finanszírozási problémákkal küzdő tápiószelei gyárban. Azóta a régió egyik legjelentősebb munkaadójaként folyamatosan növelik a termelés volumenét, az exportot.

A társaság az újraindulás évében nem fogalmazott meg merev eredményelvárásokat a nyereségre vonatkozóan, 2022-ben azonban pozitív adózott eredménnyel számol.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2021-ben dán, román, spanyol, belga, francia, német, angol, orosz és szaúd-arábiai megrendelők részére exportált egyedi fejlesztésű berendezéseket. A termelés újraindítását követően a Ganz többek között Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának, a Fjernvarme Fynnek szállított termékeket. Ezt követően a társaság a megújuló energiával foglalkozó spanyol óriásvállalat, az ACCIONA Energía számára gyártott le több mint kétmillió euró értékű transzformátort.

A közleményben rámutattak arra, hogy a transzformátorgyártás évtizedekig keveset változott, ám a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelés új kihívások elé állítja az iparágat, az energiapiac zöld fordulatában pedig meghatározó szerepe lehet a Ganz által gyártott környezetkímélő, észter alapú transzformátoroknak, és a vállalat által fejlesztett digitálismonitoring-megoldásnak.