Folyamatosan épül a Semcorp debreceni gyára - erősítette meg a cég csütörtököi közleményében, cáfolva ezzel azokat a híreket, miszerint felfüggesztik a debreceni projektet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, James Heng-Kuang Si, a SEMCORP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László országgyűlési képviselő és Papp László polgármester (b-j) a kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének alapkőletételén - Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Mint írták, jó úton halad a debreceni gyártóüzem építése, sem a tervekben, sem az ütemezésben nem történt változás. A debreceni déli ipari park építkezésén rohamosan folynak a munkálatok, a termelés várhatóan 2023 első negyedévében indul meg.

A közlemény szerint "semmi alapja nincs azoknak a meg nem erősített híreknek, amelyek szerint a Semcorp felfüggeszti debreceni projektjét. Ügyfeleink izgatottan várják magyarországi gyártókapacitásunk elindulását, csapatunk és partnereink pedig mindent megtesznek azért, hogy ez a meghirdetett terveink és ütemezéseink szerint megvalósuljon" idézi a közlemény James Shih-t, a Semcorp globális projektekért felelős igazgatóját. A vezető közölte: az építkezés mellett jelentős előrelépést értek el a munkaerőfelvétel terén is. "Szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal, és továbbra is így fogunk dolgozni" - jelezte.

A Semcorp 2020 novemberében jelentette be 183 millió eurós projektjét, és hat hónappal ezelőtt kezdte meg az építkezést Debrecenben.

Papp László, Debrecen polgármestere is közleményt adott ki, amelyben cáfolta az egyik helyi ellenzéki önkormányzati képviselő, az ellenzéki összefogás országgyűlés képviselőjelöltje állítását, miszerint "a beruházás azért állt volna le, mert a város nem biztosított megfelelő feltételeket a leendő gyár működéséhez".

A polgármester cáfolta és visszautasította az ellenzéki állítást, és leszögezte: a város a Semcorppal kötött szerződésében vállalt valamennyi feltételt a beruházás ütemének megfelelően teljesíti. A beruházás jelenleg is zajlik a déli gazdasági övezetben - erősítette meg Papp László.