Ukrajna ma arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (IAEA), hogy az orosz erők átvették az irányítást az ország Zaporizzsja Atomerőműve felett, de az atomerőművet továbbra is a normál személyzete üzemelteti, és radioaktív anyagok kibocsátása nem történt.

A zaporizzsjai atomerőmű (Запорізька атомна електростанція [Zaporizka atomna elektrosztancija]) Európa legnagyobb atomerőműve - Fotó: Ralf

Az ukrán kollégák arról tájékoztatták az IAEA-t, hogy este lövedék talált el egy kiképző épületüket az erőmű egyik reaktorblokkjának közelében. A találat tüzet okozott, amelyet később sikeresen eloltottak.

Az erőmű hat reaktorának biztonsági rendszerei nem érintettek, és radioaktív anyag nem került ki.

A telephely sugárzásfigyelő rendszerei teljesen működőképesek.

Az üzemeltető beszámolói szerint a helyzet továbbra is nagy kihívást jelent, ezért még nem lehetett hozzáférni a teljes helyszínhez, hogy felmérjék, minden biztonsági rendszer teljesen működőképes.

Az erőmű reaktorblokkjai közül az 1-es blokkot leállították karbantartás miatt, a 2-es és a 3-as blokk ellenőrzött leálláson esett át, a 4-es blokk 60 százalékos teljesítménnyel üzemel, az 5-ös és a 6-os blokkot pedig "tartalékban" (alacsony fogyasztású üzemmód) tartják.

A támadásban két ember megsérült.

Az IAEA Incidens- és Sürgősségi Központja (IEC) a Zaporizzzsja Atomerőműben történt események miatt teljes reagálási üzemmódba került - mondta Grossi főigazgató. Az IEC éjjel-nappali műszakba áll át, hogy folyamatosan tudja fogadni, értékelni és közölni a fejleményekkel kapcsolatos információkat.

A főigazgató elmondta, továbbra is súlyosan aggasztja Ukrajna legnagyobb atomerőművében kialakult helyzet. A fő prioritás az erőmű, az áramellátás és az azt üzemeltetők biztonságának garantálása.

„Rendkívül aggaszt a Zaporizzzsja Atomerőmű helyzete és az éjszaka történtek. Az atomerőmű területén végzett lövések sértik azt az alapelvet, hogy a nukleáris létesítmények szerkezeti épségét folyamatosan meg kell őrizni és biztonságban kell tartani” – mondta.