Átadták az Arago Green Technologies Kft. közel 10 milliárd forintból, csaknem négymilliárd forintos kormányzati támogatással felépített autóipari pótalkatrész-gyárát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókeresztúron pénteken.

Dolgozók az Arago Green Technologies Kft. gyárában az avatás napján Sajókeresztúron
Fotó: Vajda János / MTI

Az ünnepségen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a megyében jelenleg 66 gazdaságélénkítő beruházás zajlik, ezek közül hatvan beruházás a pandémia alatt elindított versenyképesség-növelő támogatás segítségével, 55 milliárd forint összértékben épül, és amelyek 31 ezer munkahely megőrzéséhez járulnak hozzá.

További hat beruházás a HIPA által finanszírozott fejlesztési projekt mintegy 200 millió euró értékben, ezek 527 új munkahely létesítését tették lehetővé - tette hozzá az államtitkár.

A sajtókeresztúri fejlesztés kapcsán hangsúlyozta, Magyarország szinte minden gazdasági mutatóban ott van az élvonalban, a régióban mi voltunk képesek a legnagyobb GDP-növekedést elérni, valamint európai szinten is dobogós helyezést értünk el.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője a beruházásról szólva arról beszélt, Észak-Magyarország egyik legnagyobb, mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületű autóalkatrész-gyára több mint hatvan munkavállalót alkalmaz, év végére azonban 180-ra is emelkedhet az üzemben foglalkoztatottak száma.

Kínai autóipari beruházó jelent meg Miskolcon, kutatás-fejlesztési kapacitásbővítés kezdődött el, Alsózsolcán pedig a Magyar Posta logisztikai központját fogják átadni - sorolta az elmúlt hónapokban a térségben megvalósult és a várható fejlesztéseket a kormánypárti képviselő.

Orosz Tamás, az Arago Green Technologies Kft. igazgatója hangsúlyozta, Európa útjait közel 325 millió jármű járja, melyek üzemben tartása közel hárommilliárd darab különböző pótalkatrész legyártását teszi szükségessé minden évben.

Szakszerű folyamatokkal és modern technológiával a régi szerkezetek akár 85 százaléka megmenthető és a járműiparba visszaforgatható, az újragyártási folyamat során a termék gyakorlatilag az eredeti előírások specifikációk mentén születik újjá - ismertette cég ügyvezetője. Megjegyezte, a cég tíz termékvonal újragyártását kezdi meg, amelyeket akár új termékek gyártásával is ki tud majd egészíteni.