8 évvel ezelőtt ezen a napon vette át Dömötör Ákos egy magyar robotikai startup, az OptoForce vezetését. A cég nemzetközi téren is sikeres lett és a csapat egy része most új vállalkozásba kezd: a Vulcan Automation a KKV-k gyártásának automatizálásával foglalkozik.

Illusztráció - Fotó: Michal Jarmoluk

Ritka a magyar startupok között, ha egy cég olyan high-tech hardware elemet készít, amit a világ vezető robotikai laborjai is használnak a kutatásaikhoz - nem véletlen, hogy a 2010-es évek közepe táján sokszor lehetett hallani az OptoForce nevét.

Ennek ellenére a cég végül nem a járó robotok terén alkotott maradandót, hanem a kollaboratív és ipari robotikában, ahol fejlett tapintó szenzoraik és az ezeken alapuló real-time vezérlésük új alkalmazásokat tettek lehetővé vagy jelentősen egyszerűbbé. A céget 2018-ban beolvasztották egy dán robotikai csoportba - ekkorra már világszerte 80 disztribútorok és 40 alkalmazottjuk volt. A cég egy része most új vállalkozásba kezd - erről kérdeztük őket.

"A Vulcan Automation kezdő csapata évekig dolgozott együtt korábban, így adta magát, hogy amikor elhatároztam, hogy új vállalkozásba kezdek, pont ezeket az embereket keresem meg" - mondja Dömötör Ákos, egykor az OptoForce, most a Vulcan Automation első embere. "Mindannyiunkat az hajt, hogy a legfejlettebb technológiák használatával segíteni tudjuk a magyar gyártó KKV-kat abban, hogy nyereségesebben tudjanak dolgozni.

Az automatizálási ipar nagyon komplex, egy a robotikával csak most ismerkedő cégnek nehezen átlátható, hogy egy megoldás mennyibe kerül és mit lehet vele elérni. Azon vagyunk, hogy ezen változtassunk. Ezt kétféleképp igyekszünk elérni: egyrészt célunk, hogy minél részletesebb és szemléletesebb anyagokat tegyünk közzé a lehetséges megoldásokról, másrészt minden lehetséges együttműködés elején igyekszünk egy helyszíni szemle során felmérni a lehetőségeket és együtt átbeszélni azokat a jövőbeli ügyféllel. Ez tulajdonképp egy folyamatfejlesztési tanácsadás, amit ingyen nyújtunk."

Jákli Balázs, a Vulcan Automation társalapítója és műszaki vezetője szerint komoly potenciál van a területen: "A magyar automatizálási cégek többsége az autóiparra fókuszál, amit megértek, az elmúlt években én is folyamatosan az Egyesült Királyságban és Németországban vittem robotos projekteket. Ezek komplex, nagy megbízások, sokszor több millió eurós nagyságrendben.

Emiatt az automatizálási cégek nincsenek is felkészülve arra, hogy pár százezer forintos feladatokat is el tudjanak vállalni, ami sokszor éppen az, amire egy kis vagy középvállalkozásnak szüksége van ahhoz, hogy nyereségesebben tudjon működni. A KKV-knál általános egy műszakos munkarend miatt a megtérülésre is sokkal jobban oda kell figyelni - ezért a legtöbb automatizálási cég nem tesz energiát abba, hogy kisebb cégeket is kiszolgáljon. Így aztán sok vállalkozás szenved attól, hogy nem tudják, kihez forduljanak. Velük szeretnénk együtt dolgozni."

"Alig egy hónapja csatlakoztam a csapathoz, de már most látom, hogy mennyi kihasználatlan lehetőség van a fejlesztésre a magyar KKV-knál. Szinte bárhová megyünk, már az első bejárás után tudunk olyan javaslatokat adni, amik kevesebb, mint két év alatt visszahozzák az árukat, pusztán költségoldalon is. De a legnagyobb érték sokszor az, hogy a cég nagyobb kapacitással, jobb minőségben tudjon gyártani." - tette hozzá Hegyi Krisztina, marketing vezető.


A Vulcan Automation Kft-ről:
A Vulcan Automation Kft-t 2021. novemberében alapította Dömötör Ákos és Jákli Balázs. A cég 2022 februárja óta a Universal Robots hivatalos rendszerintegrátor partnere, de más gyártók robotjaival is foglalkoznak. A cég hagyományos automatizálási megoldásokat is nyújt.