Átadták a Kravtex-Kühne cégcsoport 4 ezer négyzetméteres új gyártócsarnokát Mosonmagyaróváron, mellyel az autóbuszgyár alapterülete több mint 20 ezer négyzetméteresre bővült.

Csuklós busz a Kravtex-Kühne csoport mosonmagyaróvári új gyártócsarnokában az átadási ünnepség idején - Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntőjében elmondta, a közel kétmilliárd forintos beruházást a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretein belül segítette. A fejlesztés nyomán az üzem évente ezer autóbusz gyártására lesz képes.

Krankovics István, a cégcsoport igazgatósági elnöke arról tájékoztatott, hogy a Kravtex-Kühne csoportba tartozó Credobus üzeme 2008 óta folyamatosan bővül, ez az autóbuszgyár beruházásának harmadik üteme. A fejlesztéshez a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretein belül a kormány összesen 470 millió forint támogatással járult hozzá.

A társaság által kiadott sajtóanyag szerint a beruházással olyan hazai tulajdonú autóbuszgyártó kapacitás jött létre, amely akár a teljes magyar piac ellátását is lehetővé tenné. A csarnok berendezését és a gyártóeszközök telepítését követően - 2023-tól többműszakos munkarendben - 1000 autóbusz vázszerkezete is készülhet majd a Kühnében, és kerülhet Győrbe, ahol az összeszerelés zajlik.

A csarnok energiaellátásának tervezése során szempont volt, hogy a következő években gyártásba kerülő elektromos meghajtású autóbuszok nagyteljesítményű töltése biztosított legyen.

A beruházáshoz kapcsolódik a festőüzem jelentős bővítése, amellyel közel megduplázódott a gyáron belüli festőkapacitás. Az új előkészítő- és fényezőkamrák lehetővé teszik az Econell Next típuscsalád kéttónusú fényezését nagy sorozatban.

Az új csarnokban a tavaly ősszel bemutatott, csuklós Econell 18 Next vázgyártása zajlik majd, amely a világ legkönnyebb, 18 méteres kategóriájú csuklós autóbusza. A későbbiekben itt készülhetnek a cégcsoport zéró emissziós, akkumulátoros és hidrogén energiaforrásra épülő elektromos autóbuszai.

A kibővült gyártócsarnokban végzett alkatrészgyártás biztosítja a termékek magas hozzáadott értékét. A vázszerkezetek mellett több száz saját fejlesztésű, autóbuszokba beépülő fém alkatrészt is gyártanak.

A 2 milliárd forint összértékű projekt nagyobb részét eszközbeszerzések teszik ki. Egyebek között új lemezvágó lézert, megmunkáló központokat és kétoszlopos szalagfűrészgépet telepítettek.

Az üzemben robottechnológia is megjelent, a robotizált hegesztés bizonyos gyártmányoknál háromszoros termelékenységet biztosít.

A cégcsoport eddig több mint 2600 autóbuszt gyártott, járművei a VOLÁNBUSZ Zrt. mintegy 6200 buszból álló flottájának 40 százalékát adják.

A több mint 550 főt foglalkoztató cégcsoport Mosonmagyaróváron és Győrben buszgyártással, valamint a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. révén mezőgazdasági gépgyártással foglalkozik. A szolnoki Panoráma Tourist Kft.-vel pedig a személyszállítási piacon is aktív.

A nyilvános cégadatok szerint a Kravtex-Kühne cégcsoport 2019-ben 18,6 milliárd, 2020-ban 7,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A társaság adózás előtti eredménye 2019-ben 5,8 millió, 2020-ban 2,2 millió forint volt. A nem konszolidált, cégcsoport szintű árbevétel 2021-ben várhatóan meghaladja a 30 milliárd forintot.