Új üzemcsarnokot és berendezéseket adtak át a Nógrád megyei Rétságon az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft.-nél. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) élelmiszeripari pályázatának keretében a kormány 500 millió forintos támogatással járult hozzá a most elkészült 830 millió forintos fejlesztésekhez.

Az Urban Édesipari Termékgyártó Kft. rétsági üzeme - Fotó: Komka Péter / MTI

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy jó döntés volt, hogy a stratégiai ágazatok közé emelték a mezőgazdaságot, ennek kapcsán az élelmiszeripart, és határozott kormányzati lépéseket tettek az ágazatok megerősítése érdekében, mert az önellátás kulcskérdés.

A mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 12 évben 29 százalékkal emelkedett, jövedelmezősége 2010 és 2021 között több mint kétszeresére nőtt, ami az Európai Unión belül a legjobb teljesítmény. Ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy "mélyről kellett indulni", 2004 és 2010 között a mezőgazdaság 10 százalékos teljesítménycsökkenést szenvedett el, akkor az élelmiszergazdaság zsugorodása 16 százalékos volt.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy rövid- és középtávon mindenképpen számolni kell a háború gazdasági hatásaival, és mint mondta, átmenetileg fenn kell tartani az infláció csökkentése érdekében hozott intézkedéseket, mint az élelmiszerárak, a benzinár, a hitelkamatok korlátozása, vagy a rezsicsökkentés.

Major Varga Éva, az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft., a legnagyobb magyar tulajdonú édesipari cég ügyvezető igazgatója fontosnak nevezte, hogy az ország valamilyen szintig önellátó legyen az élelmiszerből, amihez fejlesztések kellenek.

A múlt évben 40 éves  társaság termékei között vannak teasütemények, puszedlik, vaníliás karika, sajtos tallér.    

Major Varga Éva növekedésük kulcsának azt nevezte, hogy megújulásra képes a társaság, és mint mondta, az innovációt segítik a most vásárolt berendezések.