Februárban nőttek a német villamos- és digitális ágazatban a megrendelésállomány és a forgalom az előző évihez és az előző havihoz képest is, az ukrajnai háború azonban jelentősen rontott az üzleti kilátásokon az ágazat szakmai képviseleti szervezete a ZVEI (Verband der Elektro- und Digitalindustrie) pénteken publikált jelentése alapján.

Illusztráció - Fotó: Michael Schwarzenberger

A német elektromos és digitális iparban az új megrendelések februárban 8,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A belföldi megrendelések 12,0 százalékkal, a külföldiek 6,0 százalékkal nőttek.

Az euróövezetből származó megrendelések februárban 11,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A harmadik országokból érkező megrendelések növekedése mérsékeltebb, 2,9 százalékos volt.

"Az idei év első két hónapjában az új megrendelések együttesen 15 százalékkal nőttek" - mondta Andreas Gontermann, a ZVEI vezető közgazdásza. Hozzátette: az ukrajnai háború első hatásai legfeljebb a márciusi adatokban mutatkoznak majd meg.

A német elektromos és digitális iparban februárban 2,5 százalékkal nőtt az előző évihez képest az árral kiigazított termelési érték. A január-februári kumulatív növekedés éves bázison 4,0 százalékos volt.

Az iparág forgalma februárban 17,1 milliárd eurót tett ki, 11,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi forgalom 16,6 százalékkal 8,0 milliárd euróra, a külföldi forgalom pedig 7,6 százalékkal 9,1 milliárd euróra emelkedett. Az euróövezettel folytatott kereskedelem februárban 3,5 milliárd euró volt 7,6 százalékos növekedéssel. A harmadik országbeli ügyfelekkel elért bevételek szintén 7,6 százalékkal nőttek 5,6 milliárd euróra.

Az év első két hónapjában az ipar összesített forgalma 33,0 milliárd euró volt, 12,3 százalékkal haladva meg az előző évit. A belföldi bevételek 15,7 milliárd euróra nőttek 16,7 százalékkal, a külföldi bevételek pedig 17,3 milliárd euróra 8,7 százalékkal.

"Márciusban a villamosipari vállalatok mind termelési, mind foglalkoztatási terveiket lefelé módosították - de mindkét esetben csak mérsékelten" - mondta Gontermann. A következő három hónapban a termelésük növelését tervező vállalatok aránya a csökkentést tervezőkhöz képest öt százalékponttal 36 százalékpont többletre csökkent. A jelenleg az ágazatban foglalkoztatott 874 ezer alkalmazottból 12,2 ezren dolgoztak még mindig rövidített munkaidőben.

Oroszország ukrajnai katonai fellépése márciusba jelentősen rontotta a német elektromos és digitális ipar üzleti hangulatát. "Bár az aktuális helyzetet ismét valamivel jobbnak értékelték, mint az előző hónapban, az általános üzleti várakozások visszaestek, mégpedig 2020 júniusa óta először ismét negatív tartományba" - mondta Gontermann. Hozzátette, hogy tízből kilenc cég továbbra is ellátási szűk keresztmetszetekről számol be, amelyek a háború miatt csak tovább súlyosbodhatnak. Az exportvárakozások márciusban szintén jelentősen csökkentek, de összességében még pozitív tartományban vannak.