Zöldmezős beruházásban, 1,4 milliárdos beruházással épít új alállomást az E.ON Kisbéren, mely a térség biztonságosabb energiaellátása mellett lehetővé teszi, hogy új fogyasztók és termelők csatlakozzanak a hálózathoz.

Illusztráció - Fotó: Jarosław Kwoczała

A társaság tájékoztatása szerint a teljesen automatizált, távolról irányítható új alállomás befejezése 2023 nyarára várható, a fejlesztés az 50 milliárd forintos Danube InGrid áramhálózat-fejlesztési projekt részeként valósul meg.

A Kisbéren épülő állomás átadása után javul az energiaellátás Bakonyszombathely, Császár és Tárkány területén, új fogyasztókat és termelőket lehet a hálózatra csatlakoztatni, illetve üzembiztosabbá válik a kisbéri ipari park ellátása.

Az alállomás 25 MVA teljesítményű transzformátorát, valamint a kapcsolóberendezéseket, a védelemi automatikát és a segédüzemi berendezéseket egy több mint 200 négyzetméteres kapcsoló- és vezénylőépületben helyezik el.

A Danube InGrid programban az E.ON 2021-ben 20 zárlatjelzőt, négy adatgyűjtő berendezést és hét távműködtetésű kapcsolóberendezést telepített Komárom-Esztergom megyében. 2025-ig várhatóan 700-750 távvezérelhető eszközt építenek be a hálózatba.