Csaknem egymilliárd forintból tervezhetik az elektromos busz töltő- és telephelyet Békéscsabán a békéscsabai Galéria Invest Kft. és a békési Békés-Vill Kft.

Illusztráció

A csaknem 850 négyzetméteres, Szarvasi úti telephelyen kialakítanak egy szerviz- és mosóépületet és kerékpártárolót is. A békési megyeszékhely 17 milliárd forintból hozhatja létre komplex energetikai programját, amelynek több része van. 
 
Az okos közvilágítási rendszer - amely során közel nyolcezer lámpatestet cseréltek ki, amiből 3600 lett alkonykapcsolós, wifi-pontokat, térfigyelő kamerákat és egy parkolásmenedzsment rendszert telepítettek - 1,8 milliárd forintból tavaly június végére elkészült.
 
Telepítettek egy 3 240 panelből álló napelemparkot, amelyre alapozva egy intelligens, napenergia-termelő, -tároló és -vezérlő rendszert építettek ki 3,66 milliárd forintból. A megtermelt áramot jelenleg a városi sportcsarnok és vívócsarnok, valamint a rendszeren lévő közvilágítás használja fel.


 
Építik 3,5 milliárd forintból a geotermikus rendszert, amely várhatóan a jövő év második félévében kezd üzemelni, a termálvízből nyert hőenergia hét önkormányzati épület fűtését váltja ki az elképzelések szerint. 
 
A fejlesztési tervek között szerepel több elektromos autóbusz vásárlása, egy másik napelempark, valamint egy intelligens közlekedésvezérlő rendszer kialakítása. A második napelemparkban termelt energiával töltenék az e-buszokat.