Folytatódik a villamosenergia-hálózat megújítása a magyar-szlovák együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt keretében, a program második fázisában Budapesten és Pest megyében, valamint az északkelet-magyarországi régióban indulnak kiemelt fejlesztések.

Illusztráció - Fotó: Chris Barker

A programról szóló online konzultáción Béres József, az E.ON Hungária csoport vezérigazgató-helyettese elmondta: a Danube InGrid projekt az utóbbi évek egyik legnagyobb és leginkább előremutató hálózatfejlesztési programja, amely fontos szerepet játszik abban, hogy a megújuló alapú áramtermelés hálózati csatlakozása biztosítható legyen, és az ügyfelek bővülő igényeit ki tudják szolgálni. 

A projekt keretében az E.ON Hungária csoport 2021-ben elkezdte az észak-dunántúli villamosenergia-hálózat fejlesztését, a beruházás több eleme már megvalósult, az öttevényi, a gyermelyi, a székesfehérvári alállomások már üzemelnek. 

A második szakaszban az E.ON Hungária csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft. szolgáltatási területén, Budapesten és Pest megyében indulnak beruházások. Ebbe a szakaszba az MVM Émász Áramhálózati Kft. is bekapcsolódik, így az északkelet-magyarországi régió is részt vesz a programban - ismertette Béres József. 

A 2028-ig tartó, európai uniós támogatással megvalósuló projekt teljes költségvetése 200 milliárd forint, ebből Magyarországon mintegy 84 milliárd forintos fejlesztés készülhet el. Az E.ON észak-dunántúli területein 50 milliárd, a közép-magyarországi területen pedig 18 milliárd forint értékű beruházásokat tervezteks. 

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány célja a lakosság, valamint az ipari és üzleti fogyasztók biztonságos és megfizethető árú energiaellátása, a klímavédelmi szempontok figyelembe vételével. Ehhez járul hozzá a Danube InGrid projekt is.

Mint mondta, ha több megújuló energiát lehet a villamonenergia-hálózatra felvinni, azzal csökkenthető a fosszilis anyagok felhasználása és az ország energiaimport-szükséglete. 
A régiós hálózatok összekapcsolása pedig ellátásbiztonsági szempontból is nagyon jelentős - tette hozzá. 

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a projekt eredményeként Magyarország nagyobb biztonsággal tudja teljesíteni a megújuló energiák területén tett vállalásait. Felidézte, hogy 2030-ra olyan villamosenergia-mix elérését tűzték ki célul, amelyben az áram 90 százalékát szén-dioxid kibocsátásától mentesen állítják elő. Ehhez az atomerőművi kapacitások mellé jelentős megújulóenergia-termelésre is szükség lesz. 

Magyarországon a napenergiában van a legnagyobb potenciál, és a tervezettnél jóval gyorsabban halad a napelemes kapacitások fejlesztése. Már több mint 3000 MW-nyi napelemes kapacitás áll rendelkezésre, ez másfélszer akkora, mint a paksi atomerőmű kapacitása. Várhatóan a 2030-ra kitűzött 6000 MW-os célszámot már jóval előbb teljesíteni lehet. 

A villamosenergia-hálózat korlátai ugyanakkor egyre inkább megjelennek, ezért a következő időszakban meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a gyorsan bővülő napelemes termelés hálózati csatlakoztatását. 

Alkér Zoltán, az MVM Csoport infrastruktúra vezérigazgató-helyettese a konzultáción elmondta: a megújuló energia elterjedésének erősítése meghatározó lesz a következő években, ehhez jelentős fejlesztésekre van szükség. 

A projekt keretében a tervek szerint mintegy 17 milliárd forintos beruházást hajtanak végre az MVM Émász elosztóhálózatán, ezzel biztonságosabbá és fenntarthatóbbá válik a régióban élők energiaellátása.