Együttműködési megállapodást kötött Európa vezető konténerterminál-üzemeltetője, a EUROGATE csoport hazai vasúti leányvállalata, az EUROGATE Rail Hungary Zrt. (ERH) az East-West Gate (EWG) beruházójával, hogy a fényeslitkei terminált bekapcsolják az európai vasúti áruszállítási útvonalhálózatba - közölte az East-West Intermodális Logisztikai Zrt.

Látványterv - Kép: EWG

Az együttműködési megállapodást Christopher Beplat, az ERH anyavállalata, az EUROGATE Intermodal GmbH ügyvezető igazgatója és Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója írta alá. 
 
A közlemény szerint a megállapodás révén az EUROGATE Rail Hungary Zrt. ügyfelei számára közvetlen vasúti kapcsolat jön létre a kontinens legnagyobb és legmodernebb szárazföldi terminálja, az East-West Gate, valamint számos nagy európai terminál között. Emellett az East-West Gate Fényeslitkéről keleti irányba is közvetlen kapcsolatot biztosít az ERH ügyfeleinek. 
 
Az EUROGATE Rail Hungary Hamburg, Duisburg, München, Bécs, Budapest és Arad, valamint a fényeslitkei EWG terminál között kínál közvetlen kapcsolatot vasúti áruszállításra, ezen felül az ERH ügyfelei igénybe vehetik az EWG átrakodási és tárolási szolgáltatásait. 
 
A megállapodás a vasúti logisztikai együttműködés mellett technológiai tudástranszferre is kiterjed. Az East-West Gate beruházója megosztja működési tapasztalatai az EUROGATE-tel az 5G-magánhálózatról, a távoli daruműködtetésről, a virtuális szimulációról és más modern logisztikai fejlesztésekről. 


 
A közlemény szerint a fényeslitkei East-West Gate terminálon már végső fázisban van a hatósági engedélyezést megelőzően a technológiai berendezések próbaüzeme. 
 
A terminálon 5G-kapcsolaton keresztül, távolról, egy ultramodern operátori teremből irányítják az óriásdarukat, valamint a vasúti és közúti beléptetőkapukat. A 3D-s digitális ikerterminál valós időben nyomon követi a terminálon zajló folyamatok, és jelez, ha rendellenességet tapasztal. A terminál várhatóan júniusban nyílik meg a szükséges vasúthatósági engedélyezést követően - tájékoztattak a közleményben. 
 
A budapesti székhelyű EUROGATE Rail Hungary Zrt. (ERH) magyar magánvasúti vállalat, amely aktív a vasúti árufuvarozásban Magyarországon, Ausztriában és Németországban. Anyavállalata, az EUROGATE Intermodal GmbH (EGIM) hamburgi központú nemzetközi konténerszállító szolgáltató, tagja az EUROGATE csoportnak. 
 
Az ukrán-magyar határ közelében, a magyarországi Fényeslitkén több mint 40 milliárd forintos magánberuházásból 2021-ben épült East-West Gate (EWG) intermodális terminál a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található. Évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény a kontinensen. A próbaüzem és a hatósági engedélyezést követően kezdi meg tényleges működését.