A madridi World ATM Congress kiállításon, ahol a légi közlekedési iparág legjelentősebb szereplői találkoztak, a HungaroControl bemutatta legújabb fejlesztéseit, egyebek mellett virtuális álpilóta, illetve távoli toronyirányítási rendszerét.

Illusztráció

Az új fejlesztések alapvetően a repülésbiztonság növelését szolgálják, ezzel együtt az irányítók munkáját hivatottak segíteni, de a HungaroControl egyéb területeken is folytat kutatás-fejlesztési tevékenységet - idézte a közlemény Tóth Lászlót, a társaság vezérigazgatóját. 
 
A Madridban bemutatott fejlesztések egyike a mirTWR távoli toronyirányítási rendszer, amelynek segítségével több, egymástól távol eső repülőtér forgalma irányítható egyetlen központból. 
 
A HungaroControl másik fejlesztése, a mesterséges intelligencián alapuló virtuális álpilóta rendszer a légiforgalmi szakemberek képzésénél alkalmazott szimulációknál csökkenti a humánerőforrás-igényt. 


 
Utóbbiról Tóth László a közlemény szerint megjegyezte, egy ilyen megoldás nemcsak a szimulációk költségét mérsékelheti, hanem óriási segítség lehet a légiforgalmi irányítók kompetenciáinak fenntartásában például járványhelyzet idején, mert így minimalizálhatók a személyes kontaktusok, ezáltal a fertőzésveszély is.   
 
A HungaroControl Madridban bemutatott fejlesztéseinek komoly hasznát vehetik a légi navigációs szolgáltatók, különösen a pandémiát követően, amikor felgyorsult ütemben rendeződik vissza a forgalom, ez pedig újabb kihívások elé állítja az iparág képviselőit - olvasható a társaság közleményében.