Kapacitásbővítő fejlesztést hajtott végre a teljes mértékben magyar tulajdonú Jász-Plasztik Kft. Jászberényben, a 10 milliárd forintos beruházást a kormány 3,6 milliárd forinttal támogatta a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében.

A Jász-Plasztik Kft. nyíregyházi üzeme – Fotó: nyiregyhaza.hu

A 2015 óta működő Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programon belül az elmúlt év végéig csaknem 250 támogatási szerződést kötöttek meg a vállalatokkal. A megvalósult, illetve megvalósuló beruházások összértéke csaknem 600 milliárd forint, amelyet 227 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítettek.
 
Varga Mihály a Jász-Plasztik Kft. beruházásáról elmondta, hogy a kapacitásbővítés új, innovatív technológiák alkalmazásával magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását teszi lehetővé. Az egyik legnagyobb, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat a járvány idején azon társaságok közé tartozott, amelyek megtartották munkavállalóikat, folytatták beruházásaikat. A Jász-Plasztik Kft. itthon és külföldön mintegy hatezer embert foglalkoztat, hat gyárban és két országban folyik a termelés.
 
A miniszter beszélt arról is, a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy azok a cégek is kapjanak segítséget a kormánytól a fejlődéshez, amelyek kiszorulnak az európai uniós támogatásból.
 
A Jász-Plasztik Kft. fő tevékenysége a műanyagfeldolgozás, szerszámkészítés, akkumulátor-gyártás, valamint egyéb termelő és kereskedelmi, szolgáltató tevékenységek. A kft. jelenleg több ezer tonna műanyag és akkumulátor hulladékot gyűjt vissza újrahasznosítási céllal.


 
Ifj. Kasza Lajos, a Jász-Plasztik Kft. tulajdonosa, kereskedelmi igazgató elmondta: az 1990-ben alapított kisvállalat mostanra 6000 embert foglalkoztató cégcsoporttá nőtt. Kitért rá, hogy a társaság törekszik a piaci alkalmazkodásra, a járvány idején például arcpajzs, kéz- és felületfertőtlenítő gyártásába kezdtek. Nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékok újrahasznosítására, és figyelnek a munkaerő megtartására - mondta.
 
Kasza János tulajdonos-ügyvezető elmondta: a beruházás során egyebek között Jászberényben, Jászapátiban és Nagyrédén üzem épült, Jászberényben napelempark is létesült, valamint gyártósor-fejlesztés, eszközbeszerzés történt.
 
A nyilvános cégadatok szerint a Jász-Plasztik Kft. nettó árbevétele 2021-ben 180 milliárd 52 millió forint volt, 2020-ban 159 milliárd 406 millió forint. A társaság adózott eredménye tavaly 14 milliárd 277 millió forint volt, egy évvel korábban pedig 18 milliárd 685 millió forint.