Stabil növekedési pályára állt, és tovább erősítette nemzetközi pozícióját 2022 első fél évében a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., a transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalathoz 2022 első fél évében beérkezett megrendelések állománya meghaladta a 17,5 milliárd forintot.

Fotó: Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.

A cég az idénre előirányozott megrendelés-volumen 80 százalékát már az első negyedévben leszerződte, a sikeres reorganizációs folyamat eredményeként a vállalat a következő évekre 40-50 százalékos növekedést prognosztizál. Az előreütemezett gyártás értéke megközelíti a 21 milliárd forintot, amelyből csaknem 7,5 milliárd forint 2023-ra vonatkozik, így a 2022-es árbevételre vonatkozó várakozásaik megközelítik a 20 milliárd forintot.
 
A társaság exportprojektjeinek többsége megújuló projektekre - szélerőművek és napenergia - irányul. A Ganz mintegy 15 ország piacán van aktívan jelen, köztük az európai, valamint a közel-keleti országokban is. Utóbbi régióban, Izrael legnagyobb teljesítményű naperőműpark létesítésére vonatkozó pályázatán indultak sikeresen.
 
2022 áprilisában a vállalat partneri megállapodást kötött a németországi székhelyű Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal intelligens transzformátorok fejlesztésére és gyártására. A kiemelt stratégiai megállapodás révén a Ganz piacvezetővé lépett elő a digitális monitoring rendszerek és intelligens megoldások piacán.


 
Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte, az energetikai piac rendkívül aktív volt 2022 első hat hónapjában. Nagy az érdeklődés a transzformátorok, illetve a vállalatuk által is gyártott okosmegoldások, digitális rendszerek iránt. Exporttevékenységük az elmúlt hónapokban rendkívüli ütemben növekedett, főként a román, az ír, a francia és a nagy-britanniai piacokon. 2022 első félévében számos nagy európai közműszolgáltató és megújuló energiaforrás-fejlesztő vállalat, így többek között a német Enercon és a Vattenfall, a spanyol EDR és a Vestas, illetve a francia Bouygues is együttműködési szándékkal kereste meg a társaságukat - tette hozzá az ügyvezető igazgató.
 
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat, az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával.
 
A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szervizt is biztosít az ügyfeleknek. A vállalat több mint 300 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.
 
Nyilvános cégadatok szerint a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2021-ben több mint 22,7 millió euró értékesítési nettó árbevételt ért el, adózott eredménye meghaladta a 3 millió eurót.