A Panattoni, Európa legnagyobb intézményi tőkeberuházója és az ipari és logisztikai ingatlanszektor fejlesztője megkezdte Magyarországon az első kockázati logisztikai fejlesztés - egy 17 300 nm-es, „last-mile” logisztikai raktár - építését Törökbálinton, mintegy 12 kilométerre Budapest belvárosától. A Panattoni Park Budapest City West elindítása a cég 2021 végi magyarországi piaci debütálását követi, két, összesen 100 000 négyzetméteres telek megvásárlásával a főváros közelében.

Panattoni Park Toruń - Fotó: Mateuszgdynia

A Panattoni Park Budapest City West projekt összesen négy, 3350-5550 nm-es modern logisztikai létesítményből áll, amelyekhez 20 rámpakiegyenlítő, 55 parkolóhely és 5 elektromos jármű töltőpont is tartozik. A Panattoni 2025-től a nulla szén-dioxid-kibocsátást célozza meg, amelyhez a projektet BREEAM „Very Good” fenntarthatósági tanúsítvány alapján minősítteti. A cég a projekt generálkivitelezőjének a budapesti székhelyű Market Építő Zrt.-t választotta.

Kemenes László, a Panattoni Magyarország vezetője elmondta: „A magyar piacra azért léptünk be, mert hatalmas lehetőséget látunk a modern, fenntartható elosztóközpontok iránti növekvő kereslet kielégítésére. A helyi logisztikai ingatlanpiac jóval kevésbé fejlett, mint a környező országokban, és az „last-mile” szegmens Budapesten és környékén különösen rosszul lefedett. Ezzel a fejlesztéssel azokra a felhasználókra fókuszálunk, akik kisebb méretű, minőségi területet keresnek Budapesthez nagyon közel.

A Panattoni Park Budapest City West környezettudatos jellemzői, kivételesen jó elhelyezkedése és kiváló közlekedési kapcsolatai vonzzák az olyan városi logisztikai szolgáltatókat, akik Közép-Európa ezen részének vonzáskörzetére összpontosítanak.

A Panattoni Park Budapest City West a város egyik legnépszerűbb logisztikai és kiskereskedelmi lokációjában található, amely az M0-ás körgyűrűn keresztül kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik az ország többi részével, valamint az M1/M7-es autópályák által Béccsel és Zágrábbal. A telek tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető autóbusszal és vonattal, a környező kiskereskedelmi egységek pedig széleskörű szolgáltatásokat nyújtanak.

A Park 2023 első negyedévétől kínál bérleti lehetőségeket, akár 1000 négyzetmétertől. További fenntarthatósági jellemzők közé tartozik a megnövelt fal- és tetőszigetelés, a vízújrahasznosító rendszer és a LED-világítás.

A magyarországi elosztóközpontok piaca még mindig fejletlen, az átlagos logisztikai raktárterület mindössze 250 négyzetméter 1000 lakosra vetítve, szemben a csehországi 900 és a lengyelországi 550 nm-rel, illetve a németországi 920 nm-rel 1000 lakosonként. Budapest logisztikai piacának vonzáskörzetében mintegy 3,3 millió lakos él, ami nagyjából hasonló a többi regionális központhoz, pl. Bécshez, vagy Pozsonyhoz és Zágrábhoz együtt. Mindhárom város kettő-négy órás autóúttal elérhető a Panattoni Park Budapest City West területéről.

 

A Panattoniról:
A Panattoni a világ egyik legnagyobb ipari ingatlanfejlesztője 45 irodával Észak-Amerikában és Európában – ahol 2005 óta van jelen. A Panattoni emellett az egyik vezető intézményi és magánvagyontőke-beruházó az európai ipari és logisztikai befektetési piacon jelentkező közvetlen üzleti lehetőségek terén, évente átlagosan körülbelül 4,0 milliárd eurót ruház be. A cég európai központja Lengyelországban van, és irodái vannak Németországban, az Egyesült Királyságban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Hollandiában, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Svédországban és Olaszországban. Megalakulása óta a Panattoni több mint 14 millió négyzetméter modern ipari területet fejlesztett Európa-szerte. A Panattoni arra is specializálódott, hogy az egyedi bérlők igényeit kielégítő, testre szabott tervezésű projekteket fejlesszen ki. Az ügyfelei közé tartozik az Amazon, a DB Schenker, a DHL, a Fedex, a DPD, az XPO, a Coca Cola, a Weber, a Whirlpool, a Bosch, a Volkswagen és a H&M.