A gépjárműiparban jelenleg az egyik legnagyobb trend az elektromobilitás. A járművek villamosítása világszerte stratégiai fókuszt kapott. Ez technológiai trend jelentősen hozzájárul a lokális légszennyezés és a forgalmi zajterhelés csökkentéséhez.

Elektromobilitás Fejlesztő Központ

Forrás: Bosch

A járművek hajtásláncának villamosítása komoly hatással van a gépjármű egyéb rendszereire, valamint azok viselkedésére is. Ezek a hatások, kölcsönhatások jelenleg csak részben vagy egyáltalán nem ismertek, feltárásra várnak. A 2020-2.1.1-ED-2020-00062 számú projekt főbb feladatai a különböző járművek elektromos, valamint hibrid hajtásláncainak, továbbá egyéb specifikus rendszereinek fejlesztéséhez szükséges egyes tevékenységek megvalósítása. Az elektromobilitás témaköre lefedi a teljes mérnöki fejlesztési tevékenység területeit, a hardverfejlesztést (elektronikai és mechanikai), a szoftverfejlesztést, a rendszerfejlesztést, a validációt, az applikációt és a tesztelést, valamint az ezeket összefogó projektmenedzsmentet. A Bosch a tervek szerint képes lesz a járművek elektromos hajtásláncaihoz szükséges teljes energia-tárolási, energia-átalakítási, erőátviteli és szabályozási rendszert biztosítani.

A Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központjának célja, hogy az elektromos- és hibrid hajtásláncok, valamint az ehhez a technológiához kapcsolódó egyéb műszaki megoldások terén a Bosch csoport egyik legfontosabb kutatási és fejlesztési kampuszává váljon, illetve Közép-Kelet-Európa meghatározó K+F központjaként működjön hosszútávon.

A 2020-2.1.1-ED-2020-00062 számú projekt tervezett költségvetése 5 028 062 751 forint, ebből 1 504 974 650 forint vissza nem térítendő támogatás. A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással valósul meg.

A Budapesti Fejlesztési Központ a Robert Bosch Kft. részeként 2005-ben alakult, mintegy 3000 fejlesztőmérnökével ma már Európában – Németország után – a legnagyobb autóipari fejlesztési központ a Bosch csoporton belül. A Budapesti Fejlesztési Központ a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne, fontos szerepet játszik az automatizált- és az elektromos mobilitás fejlesztésében, emellett a Bosch csoport egyik legjelentősebb gépjárműelektronikai kutató-, fejlesztő- és tesztközpontja.