A Széchenyi István Egyetem SZE-SAT csapata megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy saját készítésű műholdat juttatfel. A hallgatók e folyamat fontos állomásához érkeztek, hiszen elkészítették és letesztelték a kommunikációs moduljukat. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) műholdja decemberben viheti magával a győri fejlesztésű kommunikációs panelt.

műholdas kommunikációs modulFotó: Széchenyi István Egyetem

A BME által fejlesztett MRC 100 műhold összeállításában számos egyetem közreműködik. A Széchenyi István Egyetem Jedlik Ányos Gépész és Villamosmérnöki Szakkollégium SZE-SAT szekciója nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy a műholdon belüli adatkommunikáció fejlesztése érdekében megalkosson egy 30-szor 30-szor 3 milliméteres panelt, amely rövid szöveges üzeneteket sugároz a Földre.

„A modullal az elsődleges cél, hogy a fellövés után az előre leprogramozott üzenetek foghatók legyenek a Földön. Ha ez sikerül, akkor bárki dekódolhatja városunk és egyetemünk, a SZE-SAT labor, illetve a készítők nevét is. Az abszolút siker az lenne, ha a műhold teljes működése alatt foghatnánk ezeket a jeleket” – hangsúlyozta Magda Martin, aki a modul programját írta. A hardver fejlesztéséért felelős Keresztény Dániel hozzátette, a Széchenyi-egyetem központi épületének tetején található az antennával képesek lesznek venni a műhold üzeneteit és nyomon követhetik a műhold működését.

A csapat nyár elejére több modult is legyártott, majd a fejlesztést sokrétű teszteknek vetették alá. A hősokkteszt során rövid időn belül két szélsőséges hőmérsékletnek, mínusz 40 és plusz 60 foknak tették ki a panelt, majd a klímakamrában folyamatos hőmérséklet-változásokat generáltak, de rázósokktesztet is végeztek, amelyekkel a kilövésnél, illetve az űrben várható körülményeket szimulálták. Röntgen- és CT-vizsgálatnak is alávetették az eszközt annak érdekében, hogy a forrasztások minőségéről is megbizonyosodjanak. „Végezetül egy hosszú idejű tesztet is elvégeztünk, amelynek során egy hétig üzemeltettük, ezzel bejárattuk a modult a Föld körüli feladatteljesítéséhez” – fejtette ki Marton Gábor.

Széchenyi István Egyetem SZE-SAT csapataFotó: Széchenyi István Egyetem

A csapat tagjai hangsúlyozták, hogy a panel elkészítése során rengeteg tapasztalatot szereztek, és ezáltal közelebb kerültek kitűzött céljukhoz, a Széchenyi-egyetem saját műholdjának elkészítéséhez. „A műholdépítés és pályára állítás összetett feladat, ezért van közöttünk villamosmérnök, jogász, közgazdász hallgató egyaránt” – emelte ki Keresztény Dániel. Magda Martin hozzátette, akit e terület érdekel, szívesen látják a csapatnál, hiszen a hallgatók egymástól is sokat tudnak tanulni: „Van, aki gyártástechnológiában, van, aki mérési vagy jogi területen jártasabb, így egymást egészítjük ki, egymást inspiráljuk.” Marton Gábor mindezt azzal toldotta meg, hogy a SZE-SAT szeretné megszólítani az űrkutatás iránt érdeklődő közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalokat, a szakkollégium pedig támogatja a diákok tudományos kutatásait, Tudományos Diákköri Konferencián való részvételüket.