A hagyományokat megtartva digitalizálták és automatizálták a sörkészítés folyamatát a hatékonyság jegyében.

Fotó: Siemens

A salzburgi Stiegl sörfőzde, bár a mai napig ragaszkodik a hagyományaihoz, nagyon fontosnak tartja az innovációt. Miközben a legmodernebb logisztikai eszközök, elektromos teherautók állnak rendelkezésére, a város egyes területein lévő vendéglátóhelyeket a mai napig lovaskocsikkal szolgálják ki. A családi vállalkozás 530 éves története a fejlődésről szól, a folyamatos megújulás képességéről, amelynek jelenleg a digitalizáció és a termelés automatizálása is a részét képezi, a hagyományok és a minőség megtartása mellett. Ehhez a patinás sörfőzde a Siemens megoldásait választotta.

A gyártás folyamatos digitalizációja

Napjainkban a sörgyártók számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy megfelelően egyensúlyozzanak a minőség megtartása és a költségek leszorítása között. Az alapanyagok drágulása jelentősen megnehezíti ezt a feladatot, de a Stieglnél felismerték, a digitalizációval tehetik hatékonyabbá a termelést. Bár a minőségi alapanyagok tekintetében nem engednek, a teljes gyártási folyamatot rugalmasabbá tették, kihasználva az automatizálás lehetőségeit.

Olyan termelési rendszert építettek ki a főzdében, amelynek egységei egymással is kommunikálnak és adatokat szolgáltatnak a felügyelet számára. A rendszerfejlesztéshez bevált partnerükre, a Siemensre támaszkodtak, melynek technológiája már az 1970-es évektől jelen volt a sörfőzde életében.

A hatékony munkának köszönhetően, 2015-ben három hónappal a tervezett indulási időpont előtt üzembe tudták állítani a SIMATIC S7 technológián és a WinCC szoftveren alapuló gyártási rendszert, amely a jövőben is lehetőséget biztosít a folyamatos fejlesztésekre.

A digitalizáció ellenére a sörfőzés továbbra is manuális feladat marad

A termelés egyes lépéseinek automatizálása, a fermentálás vagy a tárolópincék működésének digitalizációja optimalizált működést és adatvizualizációt tesz lehetővé. A rendszer legfontosabb feladata a központi receptúravezérlés, ami jelentősen megkönnyíti a sörfőzőmesterek munkáját. Pontosabban szabályozható a minőség, kiemelhetők a jellegzetes ízek, a receptek precízen beállíthatók.

Így, bár Ausztria legnagyobb sörfőzdéjében a legmodernebb automatizálási technológia támogatja a termelést, a sörfőzés továbbra is megőrizte hagyományait. A digitalizáció ugyanis segít abban, hogy a főzde kiegyenlítse a nyersanyagok egyes paramétereinek ingadozását, megtartva ezzel a konstans magas minőséget, magyarázza Christian Pöpperl, a Stiegl sörfőzőmestere, az automatizálási rendszer üzemeltetéséért felelős szakember.

A technológiának köszönhetően pedig a sörfőzőmestereknek újra van idejük a valódi szenvedélyükre: új receptúrákat fejleszthetnek.