Kiserőmű a tetőn, öregítő kemencékben tesztelt kesztyűk, járványvédelmi és - felügyelő rendszer - csak pár tétel (a teljesség igénye nélkül) azokból az innovatív megoldásokból, melyeket az EU-Fire Ingatlanfejlesztő és Tanácsadó Kft. valósított meg mátészalkai, egészségügyi eszközöket gyártó üzemében, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg a 196 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

Illusztráció: Pexels

A fejlesztés célja: Az itt készülő termékeket a járványok elleni védekezés első vonalában vetik be: ilyen például a fecskendő - mely készülhet üresen és töltve is -, vagy épp a nitril vizsgáló- és védőkesztyű. (Utóbbit eddig senki nem gyártotta Magyarországon.) Éppen ezért kiemelten fontos, hogy hatékony minőségellenőrző-eljárások működjenek, de legalább ilyen hangsúlyos, hogy a mátészalkai üzem a legkevésbé terhelje a környezetet.

Felhívás megnevezése: GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 A mikró-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása.

A kedvezményezett neve: EU-Fire Ingatlanfejlesztő és Tanácsadó Kft. sikerrel pályázott. A 196 millió forint összeget a Pénzügyminisztérium ítélte oda feltételesen visszatérítendő támogatásként. Ebből a forrásból a cég számos fejlesztést valósított meg.

A projekt elemei: az üzem tetőszerkezetének jelentős részét napelemekkel borította, így hozva létre egy 400 kWh teljesítményű, hálózatra csatlakozó kisüzemet; a gyár termékeinek minőségét számos paraméter alapján vizsgáló laboreszközöket szerzett be; az üzemben járványvédelmi és -felügyelő rendszert épített ki; korszerű csomagolási eszközöket vásárolt. És nem utolsósorban: a beruházásoknak köszönhetően a vállalat további 4 darab új munkahelyet teremt.
A kedvezményezett tevékenységéhez: a projekt keretében megvalósuló fejlesztések biztosítják, hogy az üzem energiatakarékosabban, biztonságosabban, kiváló higiénés körülmények között üzemelhessen.

A megvalósulás helyszíne: 4700 Mátészalka Ipari Park
A beruházás 2022 október 31.-re készül el.
A projektről bővebb információkat a https://eu-fire.hu oldalon talál