Megtiltja a szövetségi támogatásban részesülő amerikai tech cégeknek az Egyesült Államok, hogy az elkövetkező 10 évben fejlett technológiás gyárakat építsenek Kínában – írja a BBC Joe Biden kormányának bejelentésére hivatkozva. Egy 50 milliárd dolláros értékű beruházással kapcsolatban hozták nyilvánosságra a tervet, amelynek az amerikai félvezetőipar kiépítése a célja.

Illusztráció: David Dibert

A döntést annak érdekében hozhatta meg a Fehér Ház, hogy az üzleti csoportok több állami támogatást szorgalmazva csökkenteni tudják a Kínától való függőségüket. A globális chiphiány jelentősen lassította a világ technológiai fejlődését és termelését az elmúlt években. Ennek következtében az amerikai kereskedelmi miniszter, Gina Raimondo azt az ígéretet tette, hogy:

"ki fogunk építeni egy védőkorlátot, ami megakadályozza, hogy a chiphiány veszélyeztesse a nemzetbiztonságot... Ezért az amerikai cégek nem használhatják a kormánytól kapott pénzt kínai befektetésekre, sem pedig élvonalbeli technológiai fejlesztésekre a következő 10 évben."

Raimondo hozzátette, hogy a kínai piac kiszolgálása érdekében bővíthetik a már meglévő kínai gyáraikat az ottani értékesítésük növelése érdekében azok a cégek, amelyek megkapják a pénzt.

Joe Biden még augusztusban írta alá azt a törvényt, amellyel az USA technológiai előnyét kívánja fenntartani Kínával szemben, ami a csúcstechnológiás gyártásra és tudományos kutatásokra 280 milliárd dollárt különít el.

A felvezetők globális kínálatának nagyjából 10 százalékát állítják az Egyesült Államokban, amelyek kulcsfontosságú alkatrészei az autóknak és a mobiltelefonoknak is egyaránt.