Már régóta kísérleteztek drónra szerelhető robotkarokkal a Tokiói Egyetem kutatói, azonban arra a következtetésre jutottak, hogy egyszerűbb, ha magát a drónt építik tárgyak megfogására alkalmasra.

Illusztráció: Tara Winstead

A Tokiói Egyetem JSK laboratóriumának kutatócsoportja egy lenyűgöző videóban mutatta be, hogy a különleges felépítésű, Dragon névre hallgató moduláris drónjuk hogyan csavar el egy ipari környezetbe használt szelepkeretet.

A drónt már 2018 óta fejleszti a Maju Zhao által vezetett kutatócsoport. Az eszköz egy hagyományos kvadkopterhez hasonlító négyszögletes elrendezéstől kezdve képes egy egészen kígyószerű, hosszúkás állapotig bármilyen alakot felvenni. Olyan formát is fel tud venni, amellyel tárgyakat tud mozgatni, vagy megfogni – számolt be róla az IEEE Spectrum.

Az alábbi videó azt mutatja be milyen elképesztő transzformációkra képes a drón:

A Dragon egy apró kopter, összesen 7 kg-ot nyomó repülőeszköz. Az összetettsége és a súlya miatt jelenleg csak 3 percig képes egyhuzamban a levegőben maradni, bár inkább a mobilitás és az irányíthatóság fejlesztése állt a középpontban a fejlesztők elmondása szerint. Ettől függetlenül a drón már jelen állapotában képes akár 3,4 kg felemelésére. Négy pár rotorral és több, két tengelyen forduló elektronikusan mozgatható csuklóval van ellátva, amelyek segítségével képes az alakváltásra, vagy tárgyak megfogására.

Az IEE Spectrum egy korábbi cikkéből kiderül, hogy az Intel Euclid vezérlőegység irányítja az eszközt, amellyel autonóm repülésre, valamint terepakadályok kikerülésére önmagát legoptimálisabb alakúra hajtani is képes. A drón akár 12 modulból is állhat. Jelenleg az eszköz járni megtanításának lehetőségeit vizsgálják a kutatók, amellyel csökkenteni tudnák az energiafogyasztást, ezzel párhuzamosan pedig tovább növelné az üzemidőt – mondta Zhao.