Távhővezetéket építenek az V. kerületi Honvéd utcában, a munkálatok csütörtökön kezdődnek - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.

Illusztráció: uni.sze.hu

BKM közleménye szerint a Honvéd utca Markó utca és Szent István körút közötti részén szakaszos lezárásokkal járó munkálatok várhatóan 2023 májusában fejeződnek be.
A munkák első szakasza nem jár forgalomkorlátozással, a Honvéd utca teljes egészében járható marad mind a tömegközlekedés, mind a gépjárműforgalom számára.

Egyes szakaszokon ugyanakkor a kivitelezési munkálatok miatt csütörtök reggel 7 órától parkolási korlátozás lép érvénybe: a Honvéd utca Szent István körút - Stollár Béla utca közötti szakaszán a páros oldalon, a Stollár Béla utca - Markó utca közötti szakaszán pedig a páratlan oldalon szűnik meg ideiglenesen a parkolási lehetőség - írták.

A társaság kéri a gépjármű-tulajdonosokat, hogy járműveikkel a megadott időpontig hagyják el a területet a munkavégzés zavartalan megkezdése érdekében. A megadott szakaszokon esetlegesen továbbra is ott maradó járműveket a kivitelezést végző cég elszállíthatja, amellyel kapcsolatban a tulajdonosok a Honvéd utca - Balaton utca sarkánál kihelyezett őrbódénál kapnak tájékoztatást.

A hulladékszállítást a Honvéd utcában a megszokott rend szerint végzik. Kérik, hogy az ott lakók a tartályokat a megszokott napokon, reggel 5 óráig készítsék ki az ürítéshez úgy, hogy azok a gyalogos- és gépjárműforgalmat ne akadályozzák - olvasható a közleményben.

A beruházást a Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió - részben uniós forrású beruházás keretében - végzi.

A kivitelezésről és a csőfektetési munkálatokkal kapcsolatos további tudnivalókról folyamatosan tájékoztatják a környéken lakókat és dolgozókat.

A közleményben kitértek arra, hogy jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami a levegő szennyezettségi szintjét jelentősen növeli.

A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, és az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható mind Budapest, mind kiemelten a belvárosi területek levegőminősége. A távfűtés ugyanis - szemben a legtöbb fűtési megoldással - a sűrűn lakott városrészekben semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással nem jár, valamint nagyságrendekkel hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés, ezért a távfűtés a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös - írták.

Közölték, az építési munkálatokkal párhuzamosan folyamatosan keresik fel a távfűtésbe bekapcsolható nagyobb intézményeket, társasházakat, illetve ügyfélszolgálati elérhetőségeken is várják a leendő új ügyfelek jelentkezését.

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, azonban a folyamatban lévő és tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként akár évi 400 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása is elérhető. Emellett a fejlesztések csökkentik a helyi szennyezőanyag-kibocsátást is - olvasható a közleményben.