A BKIK közleménye szerint a rövid távú megoldási lehetőségek közül az olajra és biomasszára való átállás a legjobb, leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás. Gond ugyanakkor, hogy a kazánok rendelkezésre állása bizonytalan, a szerelési kapacitás kevés. Hosszabb távú probléma a kamara szerint az energiamix nemzetgazdasági szintű átalakítása.

Illusztráció: Pixabay

A környezetvédelmi és fenntarthatósági szabályok (ESG) egyre erősödnek, ezáltal már a vállalkozások szintjén is hamarosan megjelennek azok az elvárások, amelyek teljesítése akár komoly beruházásokat is igényelhet.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a vállalkozások érdekében lépéseket sürget a magyarországi energetikai helyzet megoldására - közölték az MTI-vel

Az idei téli gázszámlák megugrása már rövid távon ellehetetlenítheti a vállalkozások működését. Az iparágak közül a termelő- és gyártó szektorok kiemelten érintettek, mindez pedig a gazdasági kibocsátási képességek csökkenése mellett már rövid távon munkahelyek tömeges elvesztését okozhatja - mutattak rá.     

 


Az energiamixben erősíteni kell a megújuló, nem fosszilis energia arányát. Ebben jelentős szerepe kell legyen a napenergiának, de a szélenergia is kaphat kisebb szerepet, továbbá hasznos lenne, ha növekedne a vízenergia termelési lehetősége - írták.

A BKIK úgy vélte a jelentősen ingadozó termelést folytató megújuló energiaforrásokra való átállás biztonsági alapját a PAKS2 atomerőmű üzembeállása adhatja meg, de ez az új kapacitás csak hosszabb távon áll majd rendelkezésre, a jelenlegi gazdasági válságban energetikai szerepe nem lesz, viszont maga az építkezés erősítheti a gazdaságot addig is.

Ezen felül a hosszú távú megoldási lehetőségek közé sorolták még a napelemet is, amelynek ugyan dinamikus a piaca, azonban meg kell oldani a kereslet jelenlegi megugrása miatt kialakult termékhiányt, valamint a telepítési kapacitások korlátozottságát.

Az enegiamix diverzifikálása érdekében példaként említették még a víz- és a szélenergia hasznosítását, valamint a biomassza felhasználását. Ezeken felül pedig kitértek még a hidrogén energetikai hasznosítására is.

A BKIK elemzésében azonosított energetikai és finanszírozási kérdések vizsgálatára és a megoldási javaslatok részletes kidolgozásához vállalkozói felmérést indítanak, az eredmények megvitatására pedig szakmai konferenciát szerveznek - olvasható a kamara közleményében.