Korábban már írtunk a NASA azon kísérletéről, amelyben egy focistadion méretű kisbolygóba tervezték belevezetni egy űrszondájukat, hogy kiderítsék alkalmas-e a jelenkori technológia arra, hogy adott esetben el tudjon téríteni egy Földet fenyegető aszteroidát. A hétfő éjjeli kísérlet végül sikeresnek bizonyult.

DART Illusztráció - NASA

A DART (Double Asteroid Redirection Test) volt az első olyan kinetikus technikával végzett teszt, amivel azt tesztelték, hogy képesek lennének-e űreszközzel eltéríteni egy aszteroidát bolygóvédelem céljából.

24 ezer km/h sebességgel ütközött frontálisan az űrszonda az aszteroida kísérőholdjának, amiről becsapódás előtt részletes felvételt is készített.

A becsapódást ünnepléssel fogadták a NASA irányítótermében, amit az alábbi videón is látni:

 

A NASA teljes hivatalos élő közvetítése itt tekinthető meg:

Az emberiség a sikeres aszteroida-eltérítéssel új korszakba lépett, egy olyan korszakba, amelyben képesek vagyunk megvédeni magunkat egy veszélyes aszteroida-becsapódástól – nyilatkozta Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének igazgatója.

A Dydimos nagyságának összehasonlítása a világ épületeivel:

Kép: NASA

A kísérlet utáni sajtótájékoztatón a tudósok hangsúlyozták, hogy az akciót sikeresnek minősítették, azonban arra még várni kell, hogy kiderüljön, valóban sikerült-e a Didymos körül keringő 160 méter átmérőjű apró hold, azaz a Dimporhos pályáját megváltoztatni.