Árpa- és kukoricafehérje-koncentrátumot előállító gyártósorokat helyez üzembe százmillió eurós beruházással a Pannonia Bio Zrt. - közölte a cég az MTI-vel.

Illusztráció: Pixabay

A Pannonia Bio ebben az évtizedben már nem etanolgyártóként, hanem biofinomítóként határozza meg magát, ahol újszerű élelmiszeripari termékek, különösen az alternatív fehérjék állnak a működés középpontjában - írták.

Európa legnagyobb biofinomítója, a Dunaföldváron 10 éve működő vállalat két növényifehérje-gyártósort helyez üzembe idén, amelyek évi 60 000 tonna árpafehérje-, illetve 20 000 tonna takarmánykukoricafehérje-koncentrátum előállítására lesznek alkalmasak. A gyártósorokkal a cégnek további bővítési tervei vannak - tették hozzá.

Közölték: az árpafehérje-üzem a világ tíz legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike lesz. Az előállítandó fehérjekoncentrátumok emberi fogyasztásra szánt termékek lesznek, amelyet takarmánygabonából állítanak elő.

A társaság szerint a növényifehérje-koncentrátumok és -izolátumok iránt egyre nagyobb a kereslet Európában, ezért arra törekszenek, hogy a lehető legtöbb élelmiszeripari terméket gyártsanak takarmányminőségű gabonákból. A fehérjetermékek többek között rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben lesznek felhasználhatók.

Azt írták, hogy a cég gyors árbevétel-növekedéssel számol, ezzel párhuzamosan a dolgozók száma is nő; jelenleg a vállalat közvetlenül 400 embert foglalkoztat, egy 2020-ban készült hatástanulmány szerint csaknem 6000 munkahely létrejöttéhez és fenntartásához járul hozzá.

A dunaföldvári üzemben évente több mint egymillió tonna gabona feldolgozásával több százezer tonna, fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 12 ezer tonnát meghaladó mennyiségű kukoricaolajat termelnek.

A cég 2020-ban 360 millió, 2021-ben 439 millió euró nettó árbevételt ért el 95, illetve 103 millió eurós adózott eredménnyel.