A debreceni NI Hungary Kft. a versenyképes szaktudás támogatása érdekében százmillió forint értékű csúcskategóriás tanműhelyt alakított ki saját telephelyén, a duális képzőhelyet szerdán adták át.

Illusztráció: Alexander Dummer

Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője jelezte: az elektronika, későbbiekben akár a mechatronika oktatásának fejlesztése, a gyakorlati képzés színvonalának további emelése érdekében alakították ki telephelyükön, valódi vállalati környezetben a csúcskategóriás tanműhelyt, amely egyben akkreditált vizsgáztatóhely is.

A felvételi útján, az elektronikai-technikus szakról bekerült 10. évfolyamos diákok az NI által készített tankönyvből, az iparban használatos, és az NI-ben alkalmazott eszközökkel tanulhatják a szakmához szükséges, naprakész elméleti és gyakorlati ismereteket heti 14 órában - magyarázta az igazgató.

Hozzátette: idén szeptembertől kétéves alapozó képzés után 12 diák kezdte meg a tanulást a programban. Felmenő rendszerben évente 12 tanuló kerülhet be a programba, akik három évet töltenek az NI-nál a technikusi vizsgáig.

A legmodernebb eszközökkel felszerelt tanműhely kialakításának költségét az NI saját forrásaiból finanszírozta - hangzott el az átadást megelőző tájékoztatón.

Barcsa Lajos, Debrecen gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármestere azt mondta, stratégiai céljuk, hogy a városban tanuló fiatalokat munkaerőként is helyben tartsák, és velük együtt építsék a város jövőjét.

Szavai szerint a National Instruments (NI) debreceni gyárának vezető szerepe van a város oktatási életében: immár két évtizede szakemberekkel, eszközökkel, tananyagokkal támogatja a közoktatást és a szakképzést annak érdekében, hogy minél több fiatal érdeklődését felkeltsék a műszaki, elektronikai pályák iránt, illetve hogy a régióban még versenyképesebb, naprakészebb legyen a technikumokban megszerezhető szaktudás.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) kancellárja a tanulók duális képzését, az oktatók szakmai továbbképzését és az eszközfejlesztést nevezte az NI-vel való együttműködés kulcsterületeinek.

Fontos céljuk, hogy a szakképzés karrier legyen a fiataloknak, és a térségben minél többen az ipar 4.0 igényeinek megfelelve, a munkaerőpiacon jól képzett szakemberként tudjanak elhelyezkedni - fűzte hozzá.

Az NI tesztelési és mérési technológiái segítségével több mint négy évtizede működik együtt a tehetséges mérnökökkel és vállalkozásokkal a világ legsürgetőbb kihívásainak megoldásában. Az adatoktól és az automatizálástól kezdve a kutatásig az NI szoftverhez kapcsolódó megoldásai segítenek vevőinek az új innovációk gyorsabb, megbízhatóbb és biztonságosabb tesztelésében.

A nyilvános cégadatok alapján a tavaly mintegy 1400 dolgozót foglalkoztató NI Hungary Kft. 2021. évi nettó árbevétele meghaladta a 712 ezer dollárt (csaknem 232 milliárd forint), az egy évvel korábbi 607 ezer dollár után, aminek több mint 90 százaléka exportból származott. Adózás utáni eredménye 2021-ben több mint 56 ezer dollárt tett ki az előző évi csaknem 25 ezer dollár után.