Több mint ötszáz millió forintos energetikai és eszközberuházásról döntött a magyar családi tulajdonban lévő mindszentgodisai Caadex Kft. - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.

Fotó: Caadex

A bádogos és acélipari termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó Baranya megyei cég közleménye szerint a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program Plusz (Ginop Plusz) pályázatán elnyert 357 millió forintos feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást 153 millió forintos saját forrással egészítik ki.

Ebből egyrészt levegő-víz hőszivattyús rendszert telepítenek a közelmúltban átadott komlói üzemcsarnokban, illetve mindszentgodisai üzemcsarnokban új lézervágó gépet állítanak üzembe.

Szanyi Gábor ügyvezető az MTI-nek elmondta, a január elsejétől várhatóan öt-hatszorosára növekvő áramár jelentős kihívások elé állítja a 125 fővel működő társaságot, a várhatóan márciusra záruló komlói projekttől az energiahatékonyság jelentős növelését várják - tette hozzá.

Az új lézervágó gép pedig lézervágási kapacitásuk bővülését szolgálja, ami növeli majd a versenyképességüket - közölték.

A társaság júliusban adta át új komlói üzemcsarnokát, amely 500 millió forintos Ginop forrás és saját erő segítségével valósult meg.

A Caadex árbevétele 2021-ben 2,189 milliárd forintra nőtt az előző évi 1,124 milliárdról, az értékesítés több mint 80 százaléka az EU-ba irányuló exportból származott. Az adózás utáni nyereség ugyanebben az időszakban 222,58 millió forintról 489,89 millió forintra emelkedett.

Az exportpiacok visszaesése miatt 2022-re 10 százalékos, 2023-ra 30 százalékos árbevétel-csökkenéssel számolnak, de új partnerek bevonásával próbálják tompítani a negatív hatásokat - tette hozzá.