A gazdaság energiaintenzitásának csökkentése és az energiahatékonyság növelése versenyképességi kérdés; ehhez kiváló eszköz az Integrált Energiahatékonysági Projekt - mondta Kovács Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese a MEKH és a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) rendezvényén.

Illusztráció: Oronzo Roberti

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint az elnökhelyettes rámutatott: a MEKH és a TIM közös projektje a magánfelhasználók és a közintézmények számára is hasznos eszközöket biztosít majd az energiahatékonysági fejlesztésekhez.  

A Nemzeti Energiastratégia célkitűzése, hogy az ország végsőenergia-felhasználása 2030-ban se haladja meg a 2005-ös értéket - idézte fel. Amennyiben a végsőenergia-felhasználás mégis meghaladja a kijelölt szintet, akkor a különbség kizárólag karbonsemleges energiaforrásból származhat - tette hozzá.

Az Integrált Energiahatékonysági Projekt 4 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg; a fejlesztések most indulnak és a tervek szerint 2023. novemberig tartanak.

A projekt során egyszerűsítik az energiahatékonysági ügyintézési eljárásokat, felhasználóbarát informatikai megoldásokat valósítanak meg, létrejön egy közintézményi tanácsadó hálózat, hitelesítési és nyomonkövetési módszertanokat dolgoznak ki, felmérik a fűtési és hűtési rendszerek potenciálját és erősítik a lakosság energiatudatosságát is. A projekt része továbbá a hazai fűtési-hűtési rendszerek és hőpiacok feltérképezése, aminek eredményei egy nyilvánosan elérhető hőtérképen is megjelennek - derül ki a MEKH közleményéből.